fbpx

Gyermekkorom hajnalán úgy képzeltem, hogy van a kenyér és kész. A kifli is kenyér, csak vicces alakú, a zsömle is kenyér, csak bele lehet tenni a párizsit. Jóval később eszméltem rá, hogy a más külalak gyakran más tésztát is rejt. Mikor ezen végre túltettem magam, akkor jöttek csak a külföldi gyönyörűségek, a croissant, a ciabatta, a hamburgerzsömle, és a lyukas finomság, a bagel.

A történelem először 1610-ben, Krakkóban tesz említést a bajgielről, egészen pontosan azt állítva egy „Közösségi szabályok” című gyűjteményben, hogy ezt a péksüteményt szokás adni ajándékba a gyermeket szülő nőknek. A gasztrotörténészek közül többen viszont azt állítják, hogy ez a kerek finomság az arab ka’ak vagy kahqa leszármazottja lehet és a felmenőit egészen a XIII. századig vezetik vissza. Utánaolvastam a ka’aknak, az alajka hasonló, de a bélzet ott keményre sült, míg a bagelnél puha marad.

A kelttésztából készült, kézzel formázott péksütemény Lengyelország zsidó közösségeinek köréből származik, és ott, majd később az Egyesült Államokban is elsősorban azokban a nagyvárosokban terjedt el, amelyben nagy számú zsidó közösség élt.

Ezek a péksütik természetesen fogyaszthatók önmagukban is, de tökéletes szendvicsalapot jelentenek, számtalan ízkombinációban kaphatók. A legeslegklasszikusabb new york-i verzió a sajtkrémes-lazacos. A területi változatok nem csak a töltelékre vonatkoznak, hanem az elkészítés módjára is. Általában elmondható, hogy mindegyik fajtát forró vízbe teszik sütés előtt egy kis időre, de New York-ban sós vízbe, Montrealban pedig mézzel édesítettbe. A legtöbb helyen élesztővel készül, de az USA keleti partján – a világon körülbelül egyedülálló módon – kovásszal. Szuper infografikákat lehetne készíteni a bagelről, annyiféle osztályozási és elkészítési módozat van. Hogy még egy érdekességet kiemeljek: a világon mindenhol vízszintesen vágják félbe a töltéshez (bevallom, nekem ez tűnik logikusnak), de St. Louisban függőlegesen… Már itthon is több helyen kapható, de szerintem akkor a legfinomabb – már ha nem állunk neki pepecselni a sütéssel -, ha fagyasztva vesszük, és otthon megsütjük. Sajtkrém talán akad otthon, már csak lazacot kell szerezni, és máris a lehető legautentikusabb élményben lehet részünk.

Címkék: ,,,,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE