fbpx

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a halászlé nemzeti kincs! Se szeri, se száma azoknak a recepteknek, amik róla szólnak. Lehet az tájvidék, házi recept, vagy éppen egy ismert séf által készített halászlé, abban biztosak lehetünk, hogy kicsit mindegyik más. Más, de mégis ugyanaz!

Fotó: Flickr

Maga a halászlé

Sok kutatás alapján lehet kijelenteni, illetve a népirodalom által fellelhető információk szerint, hogy a halászlé tulajdonképpen egy hosszú lére engedett halpaprikás étel. Szegedi Rézi néni szakácskönyve, mely 1871-ben jelent meg, tartalmazza az egyik eredeti receptet. Ahogy akkor hívták, „Halpaprikás halászosan”. Ez akkor azt jelentette, hogy minden egyes alapanyagot egyszerre dobáltak bele a bográcsba, aztán hagyták főni, miközben végezték a dolgukat. A fő összetevő valójában az volt, amit éppen kifogtak, de leginkább a ponty állt akkor is rendelkezésre. A fűszerezés sem volt bonyolult. Hagyma, pirospaprika és idő, míg megfő, talán ennyi csak a titok nyitja. Készítésének tényleg több módja is akadt, voltak/ vannak, akik a passzírozásra esküsznek, és vannak, akik ellenzik. Egy valami viszont biztos, hogy míg össze nem ragad az ujjunk a létől, ne vegyük le a tűzről. A gulyáshoz hasonlóan ez az ételkülönlegességünk is egyben, ezért bográcsban készítve a legfinomabb.

Fotó: Flickr

Egy balatoni régi halászlérecept:

„Fölocsudá reggel, a napkeltekor, s lám a Balaton hullámit. Számot veté, mit ád a víz benne megannyi étek. Kifogá azt, mit ád. Pikkely sercen, s lám hús tevése minduntalan. Sündörgésben felettébb mené a hegyre, hol a szöllő érik s bort áda, majdan általa megteremté a bogrács, levén benne tó vize. Belékerül a hal, s mellé mit a természet adatott, s fán mi ropogó tűzzel játszik lészen a főzés tudományoságának isteni sugallja. A jóságos teremtő adta só, metélve hagyma, s fortyogó elegy megannyi hal. Lészen a kerti áldás mi petrezselyem, hozzá a kakukk füve, s mindezek fortyogásába teszé a parikát. Forrni látni, borgőzben hártyás levet, kiváltsággal, s idő múlása levésének a hallé elkészülte tányérfakasztó.”

Fotó: Flickre

A halászlé kimeríthetetlen forrásai

Elméletileg az igazi magyaros halászlevet csak pontyból lehet készíteni, de ennek kapcsán a szakemberek között is viták folynak. Nyilvánvalóan halfajtától is függ a dolog, hiszen vannak olyanok, amiknek húsa a főzés során olyan puhává válik, hogy egyszerűen szétesik. Ilyenek a lágyabb húsú halak, mint például a csuka vagy a süllő. Ezeket – ha már halászléről beszélünk – kiegészítőként alkalmazzuk, segítségükkel viszont sűrűbb, ízesebb lesz a főzet. Ha valaki tényleg magyaros halászlevet szeretne készíteni, tengeri hal eszébe se jusson! Rendkívül fontos hozzá a hagyma, és az igazi paprika, ami a halon kívül a halászlé legfontosabb eleme!

Fotó: Flickr

A halászlevek csoportosítása

Ha mindenképp kategorizálni szeretnénk a halászlevet, akkor három csoportot érdemes megemlíteni. Ezek a dunai halászlé, tiszai halászlé és a balatoni halászlé. A fő csoportokon kívül viszont még elég sok megoldás áll a halászlékészítők rendelkezésére.

Dunai, Tolnai, Bajai, Paksi, Komáromi, Mohácsi, Szigetközi, Tiszai, Szegedi, Szolnoki, Tiszai boros, Balatoni, Füredi, Lellei halászlé. Egyébként még hosszan sorolhatnánk!

Fotó: Flickr

A külföldi turisták kedvence

Egy magára valamit is adó étterem, főleg szezonban, az étlapjára kell, hogy tegye a halászlevet. Sok olyan étel van, amire a hazánkba látogató turisták kíváncsiak, de a halászlé az mindig viszi a prímet. A gulyáshoz hasonlóan ezzel azonosítják be a mi gasztronómiánkat. Amit várnak tőlünk, hogy mindenképp folyami, hazai halból készüljön, hogy legyen paprikás, és legyen mélyvörös színű. Az már csak tulajdonképpen szervírozási geg, hogy kis borácsokban tálaljuk, nem beszélve a hozzáadandó roppanós friss kenyérről.#

Címkék: ,,,,,,,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE