fbpx

Az Iberico már magában is a minőséget jelenti. Ha megfelelő helyről beszerzett alapanyagból készítjük akkor akár még az ünnepi asztal dísze is lehet. Rendkívüli mely nem mindennapi használata miatt igazi ínyencség.

Fotó: Flickr

Mit is jelent az Iberico?

Ez a házisertés egy hagyományos fajtája, amely az Ibériai-félszigeten őshonos. Eredete valószínűleg a Újkőkorszakra vezethető vissza, amikor az állatok háziasítása megkezdődött, jelenleg leginkább Spanyolországban, valamint Portugália középső és déli részén csoportosuló csordákban fordul elő. Ennek a fajnak a tartása tehát a régmúltból ered, nem beszélve arról, hogy döntően hozzájárul az ökoszisztéma megőrzéséhez. Az ibériai jelenleg azon kevés háziasított fajta egyik példája, amely alkalmazkodott az olyan tartási környezethez, ahol a föld különösen gazdag természeti erőforrásokban, és megtalálható a makk, a tölgy és a parafatölgy. Az elmúlt néhány évtizedben a fajta iránt megnövekedett a kereslet, a kiváló minőségű hús és pácolt termékek iránti érdeklődés is jelentősen emelkedett. Az ibériai sertésből készült húskészítmények előállítása teljesen eltér az ipari gazdaságokban intenzív körülmények között nevelt, válogatott sertésekből nyert többi húskészítménytől.

Fotó: Pixabay

A sertés alapvető alapanyag

A magyar háztartások kedvelt húsa a sertés: lehet az főtt, vagy sült – számtalan receptúra áll rendelkezésre. Ez nem is változott, viszont a minőség iránti igény megnövekedett, így a vendéglátás számára is kifejezetten fontos alapanyagként tartják számon az Ibericót.

Az ibériai sertés lehet vörös vagy sötét színű, kevés szőrrel rendelkezik így keletkezik a pata negra, vagyis a fekete pata név. A hagyományos gazdálkodásban az állatok szabadon élnek, folyamatosan mozognak, és ezért több kalóriát égetnek el, mint az elzárva tartott disznók. Ez a tartási mód eredményezi a jamón ibérico fajtára jellemző finom csontokat. A hús márványossága és a zselatinosság a marha után a sertésnél is fontos szemponttá vált. Olyan húsrészek jelentek meg a világ legnívósabb éttermeiben, mint a császárhús, pókhús, pofa, toka, és a papszelet. Ennek köszönhetően a csúcsgasztronómiában és a háztartásokban is egyaránt tökéletesen használható.

Fotó: Flickr

Imádjuk a zamatos, finom húsokat

Ugyan a mai trendek egyre inkább a húsfogyasztás mellőzésének irányába mennek, valójában a húsfogyasztást nem lehet lesöpörni a palettáról. A legtöbb húsevő szereti a különleges élményeket, amiket az olyan a kiváló alapanyagok adnak, mint az Iberico.

Fotó: Pixabay

Iberico sertés

Az Iberico különösen lédús és rendkívül ízletes. Enyhén diós aromájú és nagyon gyengéd. Belesimul az étkezésünkbe, mellyel magasba emeli annak gasztronómiai élményét. Tökéletesen passzolnak hozzá a karamellizált zöldségek és az aszalt gyümölcsök. Akár édes, akár sós szószokkal fogyasztjuk, remek élményt nyújtanak ízlelőbimbóink számára. Összességében elmondható, hogy tökéletes alapanyag, amely gyorsan és egyszerűen elkészíthető ételeket eredményez, melyek akár az otthoni ebédlőasztalon, akár az éttermek palettáján remekül megállják a helyüket.

Tags: , , , , , , , , , ,
Hosszú évek óta gasztronómiai szakújságíróként tevékenykedik, ez a terület számára a nagy szerelem. Az újságírás alapvető ismérveitől függetlenül, szegmentált rálátással rendelkezik a gasztronómiára köszönhetően vendéglátós és borász végzettségének. Ez idő alatt rendezvényeket, vacsoraesteket szervezett vagy annak létrehozásában vett rész. Az online és nyomtatott sajtó relevanciájának megfelelően nem csak az újságírói tevékenységet képviseli a területen, egy gasztronómiával foglalkozó műsor szerkesztése által az online rádiózásban is tapasztalatot szerzett. Célja, hogy mind a szakmának, mint pedig a nagyközönségnek értékes, informatív tartalmakkal tudjon bemutatni ennek a területnek a szépségét. Mottója: „Enni jó, de jót enni még jobb!"

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE