fbpx

Időtlen idők ugyanazok a munkafolyamatok és állomások jellemezték a nagyüzemi konyhát: egy hőforrás, a különböző főzési módszerekhez szükséges eszközök és az edények. Forralás, sütés, grillezés, párolás, dinsztelés. Ez így maradt egészen az előző század második feléig, de akkor új korszak kezdődött.

A főzés mindig nagyon kemény munka volt – sok hővel, kiabálással és örökös nyüzsgéssel. De ez nem minden. Sokszor nagy mennyiségű vizet kellett cipelni, a főzőedények pedig nehezek voltak. Ez az egyik oka egyébként annak, hogy a nők hosszú ideig nem lettek szakácsok. Kártevők elleni harc, raktározás hűtő nélkül, lehetséges mérgezés a füst miatt –ezek a problémák ma már nagyon távolinak tűnnek.

A nagyüzemi konyha nem is olyan régi vívmány mint gondolnánk.
Fotó: www.envato.com

Az emberi tényező már az 50-es években is kihívást jelentett, csak más szempontból. Ha az étel nem égett oda, akkor lehet, hogy félig nyers maradt, a zöldségek túlfőttek, a sót kihagyták. Ez évszázadokig így maradt, függetlenül attól, hogy fával, szénnel, később tisztább gázzal, végül pedig villamosenergiával főztek-e. Végül az indukciós technológia felfedezésével nyílt új korszak a nagyüzemi konyha történelmében.

Könnyebb KONYHAI FOLYAMATOK

Az intenzív hő kívül ízletes kérget tudott létre hozni, míg belül a hús gyönyörű rózsaszín és szaftos maradt. Ez igazi újdonság volt, nagy megkönnyebbülést jelentett a személyzet számára is és hihetetlen vívmánynak számított a csúcsgasztronómiában. Azonban akkoriban csak nagyon kis sütők voltak, amiket állandóan figyelemmel kellett kísérni, mert hajlamosak voltak a jelentős hőingadozásra. Vagy túl forrók vagy túl hidegek voltak, így csak szoros ellenőrzéssel lehetett tökéletes eredményt elérni, de hamarosan ez is megváltozott.

Fotó: www.envato.com

A KOMBISÜTŐ MEGJELENÉSE

A 70-es években ez igazi csodasütőnek számított, ugyanis képes volt fokra pontosan tartani a hőmérsékletet. Rengeteg új ötletet adott, hiszen a konyhában minden a pontos elkészítéséről szól. A kombisütőnek köszönhetően hirtelen olyan főzőrendszer vált elérhetővé, amely majdnem minden módszert magába foglalt. Ráadásul hirtelen lehetővé tette a különböző összetevők egyetlen folyamatban történő főzését, ízek vagy szagok átadása nélkül. Ennek köszönhetően a 70-es években az egész gasztronómiai világ újra feltalálta önmagát.

Kisebb-nagyobb robotok a konyhában

A 90-es évek elején további újítások következtek az automatizálás és a digitális technológiák térnyerésével. A szakácsok munkáját támogató különféle konyhai robotok jelentős változást hoztak a főzés folyamatában. A programozható eszközök lehetővé tették, hogy a szakácsok pontosan szabályozzák a főzési időt, valamint a hőmérsékletet, csökkentve ezzel az emberi mulasztás lehetőségét, és javítva a főzés pontosságát. Ezen túlmenően, a robotok képesek voltak végrehajtani olyan munkafolyamatokat is, amelyek korábban manuálisan, gyakran nagy erőfeszítések árán történtek.

A digitális technológiák nem csupán a munkafolyamatokat gyorsították fel, hanem lehetővé tették a szakácsok számára, hogy kreatívabbak és innovatívabbak legyenek a receptek kialakításában és megvalósításában. A szakácsok a világ bármely pontjáról hozzáférték más nemzetek receptjeihez, és azonnal megtanulhatták az új technikákat, konyhai trükköket. A technológia hatékonyabbá tette a konyhákat, és egyben lehetővé tette a gasztronómia világában a globális összeköttetések kiépítését.

Fotó: www.envato.com

ECOOKING

Az elmúlt évtizedben a konyhatechnológia megállíthatatlanul halad előre. Jó példa erre az „Ecooking” megjelenése, ami a főzés új, energiahatékonyabb módját hozta el. Az Ecooking olyan konyhákat hoz létre, amelyek kevesebb energiát használnak, csökkentik a hulladéktermelést és minimalizálják a szén-dioxid-kibocsátást. Ezenkívül a koncepció magában foglalja a helyi alapanyagok felhasználását és a szezonális ételek előtérbe helyezését, vagy a fenntartható forrásból származó húsfélék és tengeri termékek preferálását. Az Ecooking egy olyan trend, amely a főzés jövőjét alakítja, és mind a szakácsok, mind a vendégek számára új élményeket kínál.

Nincs más hátra csak az előre

Az elmúlt 50 évben a professzionális konyhák jelentős fejlődésen mentek keresztül, melyek drámaian megváltoztatták a főzés folyamatát és az ezzel járó kihívásokat. Az innovatív eszközök és technikák, mint a kombinált gőzsütők, a robotok és az Ecooking, hozzájárultak a főzés művészetének és tudományának továbbfejlesztéséhez, lehetővé téve a szakácsok számára, hogy a lehető legjobb eredményeket érjék el. Ezen változások nem csak a konyhában dolgozó szakácsok munkáját könnyítették meg, hanem a vendégek számára is jobb ételélményt és magasabb színvonalú ételeket kínálnak. A konyhatechnológia folyamatos fejlődése és az új konyhai trendek megjelenése biztosítja, hogy a jövőben is lesznek izgalmas változások a konyhában.

Forrás

Címkék: ,,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE