fbpx

A sónak sokféle formája létezik, így néha nehéz kiválasztani a megfelelőt bizonyos fogásokhoz. Ez a rövid útmutató ismerteti a különböző sókat, és elmagyarázza, hogyan használhatod őket a legjobban a konyhádban!  

Asztali só

Az asztali só a legtöbb konyhában megtalálható mindennapi fehér, szemcsés só. Leggyakrabban sóbányákból bányásszák, majd finomítják, hogy eltávolítsák az egyéb ásványi anyagokat, amíg tiszta vagy közel tiszta nátrium-klorid nem lesz belőle. Az asztali sót gyakran jódozott sónak nevezik, ami arra utal, hogy a gyártó jódot adott hozzá. Ez a gyakorlat a huszadik század elején kezdődött a kormány ösztönzésére, hogy csökkentsék a pajzsmirigyproblémák, például a golyva előfordulását, amely a pajzsmirigy jódhiány okozta megnagyobbodását jelenti. Az asztali só ízre enyhén fémes és könnyen túltengővé válhat. 

Kő vagy parajdi só

A kősó durva, és általában a víz elpárolgása során visszamaradt ősi sólerakódásokból bányásszák. Kevésbé finomított, mint a mindennapi konyhasó, és több ásványi anyagot, valamint gyakran több szennyeződést tartalmaz. A kősó főzéshez jó, és a legjobb, ha sóőrlőben használjuk. Jól használható a blansírozó vízben – ha sót adunk a vízhez, az megnöveli a forráspontját, és így csökkenti a főzési időt. Bemutatási célokra is hasznos, például az osztrigák alá, hogy azok ne boruljanak le, és a látványnak sem utolSÓ. Íze attól függően, hogy milyen régióban bányásszák, eltérő lehet, és érdekes tulajdonságokkal rendelkezhet. Általában enyhe és kissé földes ízű. 

Kóser

A parajdi sóhoz hasonlóan a kóser sót is bányásszák, de a feldolgozás és a csomagolás a zsidó irányelvek szerint történik. Ez azt jelenti, hogy nem adnak hozzá adalékanyagokat vagy vegyi anyagokat, vagyis a kóser sót nem dúsítják jóddal. Íze és állaga meglehetősen egységes. 

Himalájai

A himalájai só, más néven rózsaszín só egyfajta kősó, amelyet a Himalája régiójában, elsősorban Pakisztánban bányásznak. Jellegzetes rózsaszín színét a sóban található nyomelemek, például a vas-oxid miatt kapja. Ásványi anyagtartalma miatt gyakran a hagyományos asztali só egészségesebb alternatívájaként forgalmazzák. Fontos azonban megjegyezni, hogy ásványi anyag tartalma nagyon alacsony, és az egészségre gyakorolt előnyei tudományosan nem bizonyítottak. Ma már mindenütt jelen van a világ boltjaiban, és gyakran használják esztétikai vonzereje miatt. 

TENGERi

A tengeri só többféle formában létezik: szemcsék, nagy kristályok és pelyhek. Szűrt, magas sótartalmú tengervízből termelik ki párologtatással. Ahogy a víz elpárolog, sókristályok kezdenek kialakulni. A kristályokat hagyják leülepedni, majd eltávolítják, lecsöpögtetik és megszárítják. A tengeri só (csakúgy, mint a tenger gyümölcsei) természetes módon tartalmaz jódot, így nincs szükség arra, hogy kiegészítésként hozzáadják. Főzéshez használva a tengeri só zökkenőmentesen keveredik az étellel. Az asztalnál használva enyhe sós ízt kölcsönöz, anélkül, hogy más sók sós ízűvé válnának, vagy az ajkakra “tapadnának” 

Forrás

Címkék: ,,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE