fbpx

Ha tésztára gondolunk, egyből az olasz virtus, az olasz életvitel, és az olasz konyha jut eszünkbe. Ez elég téves sztereotípia, mivel minden nemzetnek megvannak a maga tésztás ételei, és tésztafajtái. Ahogy nekünk a túróscsusza, a krumplistészta, a túrógombóc, vagy a mákosguba, úgy más nemzeteknek is megvan a maga tésztás gasztronómiai kultúrája.

Fotó: Flickr

Honnan származik a pirog

A pirog oroszul: пирог vagy pirozsok, egy orosz ételféleség, amely kelt tésztából készül különféle töltelékkel. Neve valószínűleg a pir szóból ered, ami annyit jelent, hogy lakoma. Ez nem véletlen, mert a nagy családi, vagy társadalmi összejöveteleken, ünnepek alkalmából került az asztalra. Eleinte nem külön étel volt, hanem a háztartásokban fennmarad alapanyagokból készítették, és azokkal töltötték meg a tésztabatyut. A 14. századig a tésztát szinte kizárólagosan rozslisztből készítették. Funkciójában bármi lehetett, főfogás, köret, vagy csak eszegetni való, de borozáshoz is adták kísérőnek. Méretétől függően is elnevezték, a pirog általában a nagyobb méretű, míg a pirozsok a kisebb változat. Oroszországon kívül a többi szláv konyhában is ismert étel. Ahogy mondani szokás, egyszerű, de nagyszerű.

Fotó: Flickr

A pirog tésztája

A pirog tésztája egy kelttészta, amit számtalan módon lehet elkészíteni. A középkorban főleg rozslisztet használtak ehhez a fogáshoz, de ma már tulajdonképpen bármilyen lisztből elkészítik. Nincs kifejezett szabálya, a háziasszonyok a saját kedvük és tudásuk szerint variálhatják. Egy fontos dolog van, hogy a tészta megfelelően levegős, és rugalmas állagú legyen. Az, hogy magában a tésztában az édes vagy a sós ízek dominálnak, az határozhatja meg, hogy milyen töltelékkel szeretnénk elkészíteni. A lisztből, zsiradékból, tojásból, folyadékból és élesztőből készített tésztát megkelesztik. Kelesztés után is letakarva hagyják. Ez után körülbelül ujjnyi vastagra nyújtják, és négyzet vagy téglalap alakúra vágják. Ha van valakinek megfelelő méretű szaggatója, azzal még könnyebb a művelet. Ez után jöhet bele a töltelék és a sütés, bőséges, forró olajban.

Fotó: Flickr

Az ezerarcú finomság

A pirog tölteléke alapjában véve bármi lehet. Ahogy régen is, most is rendkívül alkalmas a maradék ételek felhasználására. Az előző napi sült hús, pörkölt, vagy ragu, szalámi, keménytojás, épp úgy alkalmas a megtöltésére, grillezésből megmaradt zöldségek, vagy akár a gomba. De ha csak köretek kerülnek elő a hűtőből, a fűszeres rizs, vagy a krumplipüré is tökéletes lehet hozzá.

Fotó: Flickr

Ha sós formába készítjük

 A variációk szinte végtelenek. A töltelék lehet szinte bármilyen zöldség. A legismertebb változatok a káposztás, gombás, burgonyás variáció, de gyakori a répás, borsos változat is. Idényszerűen pedig most érdemes kipróbálni a tökös variációt. Megtölthetjük különféle húsokkal vagy isteni finom halakkal. A legjobb az egészben viszont az, hogy ezeket az összetevőket ízlés és kedv szerint szabadon variálhatjuk.

Ha édes pirogot készítünk

Ugyancsak rengeteg variáció jöhet szóba, de az édes tésztába általában gyümölcsfélék kerülnek. Málna, szeder, eper, ribizli, alma, barack, mindig a szezonalitást figyelembe véve, a legfrissebb vitamindús alapanyagokkal érdemes dolgozni. Az édes változatnál klasszikus alapanyagnak számítanak a különféle erdei bogyók, piros bogyós gyümölcsök, de készülhet cseresznyével, meggyel, sárgabarackkal, őszibarackkal vagy rebarbarával is. Az sem baj, ha nem friss a gyümölcs, nyugodtan megtölthetjük befőttel, aszalt gyümölccsel is. A gyümölcsöknél arra azért ügyelni kell, hogy a töltelék ne legyen túl leveses, mert könnyen elázhat a tésztánk. Manapság egyre jellemzőbb az ehető virágokkal való mézes töltés. Ha ez sem lenne elég, akkor jöhetnek a magvak. Dió, mák, mandula, mogyoró.

Fotó: Flickr

Azokat a pirogokat, melyeknél a töltelékünk kicsit szárazabb, tálalhatjuk plusz feltétekkel. Adhatunk hozzá tejfölt, joghurtot, tejszínt, kefirt, de még pudingot is. A sós változatoknál bármilyen mártogatóst készíthetünk hozzá. Sajtkrémmel, zöldfűszeres öntetekkel kiváló étel.

A pirog nem csak a háztartásokban lehet ideális, hanem feldobhatja az éttermek kínálatát is. Amellett, hogy jól csengő az étlapon, számtalan változatban a vendég elé tehetjük.

A pirog egy bűvös élvezet, de kár lenne kihagyni. Édes vagy sós, kicsi vagy nagyobb, csukott vagy nyitott, garantált vele a siker az asztalnál.

Tags: , , , , , , , ,
Hosszú évek óta gasztronómiai szakújságíróként tevékenykedik, ez a terület számára a nagy szerelem. Az újságírás alapvető ismérveitől függetlenül, szegmentált rálátással rendelkezik a gasztronómiára köszönhetően vendéglátós és borász végzettségének. Ez idő alatt rendezvényeket, vacsoraesteket szervezett vagy annak létrehozásában vett rész. Az online és nyomtatott sajtó relevanciájának megfelelően nem csak az újságírói tevékenységet képviseli a területen, egy gasztronómiával foglalkozó műsor szerkesztése által az online rádiózásban is tapasztalatot szerzett. Célja, hogy mind a szakmának, mint pedig a nagyközönségnek értékes, informatív tartalmakkal tudjon bemutatni ennek a területnek a szépségét. Mottója: „Enni jó, de jót enni még jobb!"

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE