fbpx

Polgári konyha, falusi romantikával – ez a mottója az idén 38 éves győrszentiváni Kispipa csárdavendéglőnek. A Szerencsés család nagyon nagy hangsúlyt fektet arra, hogy vendégei autentikus környezetben fogyaszthassák el az ételeket. Annak ellenére, hogy nem tegnap kezdték a „libázást”, minden évben tudnak újat mutatni. Erre tudatosan törekednek is, a hagyományos ételek mellett mindig találhatunk valami új, izgalmas fogást az étlapon. Szerencsés Ádám mesél nekünk.

– Lassan húsz éve hagyomány nálunk a Márton-napi libalakoma. Folyamatosan bővítjük
a kínálatot, ez nem kis munka, de érdemes törni rajta a fejünket, mert szerencsére egyre több az érdeklődő. A hozzávalókat, húsokat, egyebeket már megvettük. Óvatosságból – mert ki tudja, mit hoz a járványhelyzet – egyelőre csak az alapanyagok felét szereztük be, és már most látszik, hogy nem lesz elég. Rengeteg asztalfoglalásunk van. Akkor lennék boldog, ha már indulhatnék megvenni a többit… Eddig elmondhatjuk, hogy évről-évre egyre jobban sikerültek a libanapok, meglátjuk, idén mi lesz.

– Mondhatjuk, hogy az őszi időszak kiemelt eseménye a Márton-nap?

– Abszolút. Nekünk minden évszakra jut valami izgalom, sosem unatkozunk. Tavasszal
a ballagások, nyáron a táborok, ősszel pedig a Márton-nap ad sok gondolkodni- és tennivalót.

– Egy ilyen hatalmas munka biztos bonyolult előkészületekkel jár...

– Egyfelől igen, hiszen az étlapunk elég gazdag, sok mindenről kell gondoskodni. Viszont, ami egyszerűsíti a dolgot, hogy ragaszkodunk az alapanyagbeszerzési forrásainkhoz, mert akkor biztosak lehetünk benne, hogy egyenletes színvonalú, kiváló minőségű húsokat kapunk. Ha
az alapanyag jó, az már fél siker.

– Mivel Márton napján gyakorlatilag kötelező libát enni, mekkora teret kap a kreativitás az étlap összeállításakor?

– Így igazi kihívás a kreativitás, ha van egy fix kiindulópont. Mi igyekszünk minden vendégtípusnak kínálni valami libás finomságot. A hagyományosabb ízek kedvelőinek természetesen elkészítjük a libalevest lúdgégetésztával, utána pedig a híres sült libacombot, hagymás tört burgonyával és párolt káposztával. Ha esetleg a két fogás között még egy előételnek is lenne hely, akkor szeretettel ajánlom a libamáj pástétomunkat pirítóson.

Sült libacomb, hagymás tört burgonyával, párolt káposztával

– Ez eddig nagyon jól hangzik. Mit ajánl a kísérletező típusú vendégeknek?

– Készítünk egy nagyon finom, pikáns libaragulevest tejszínnel, tárkonnyal, babérlevéllel, citrommal, utána pedig van egy libator nevű tálunk, rajta sült libamell vagy libacomb, egy különleges, aszalt szilvás-fokhagymás-mézes mártásban. Nagyon különleges, gazdag íze van, melegen ajánlom.

Különleges finomságok a Kispipa vendéglőnél

Akinek esetleg egyikhez sincs kedve, annak ajánlom a libamájjal töltött sertésbordát vagy a rántott májat. De nem maradhat el a klasszikus ludaskása vagy a porhanyós libacomb sem, vadas mártással és zsemlegombóccal. Van még egy újdonságunk, a rostonsült máj erdeigomba-mártással és házi burgonyafánkkal, igazi, ínyenceknek való fogás.

– Ennyi finomságot milyen borokkal lehet majd leöblíteni?

– Mindig igyekszünk helyi termelők borait kínálni. Az olaszrizlinget Pannonhalmáról hozzuk, a rozé Szekszárdról jön, a Mészáros Borházból. A Cabernet Sauvignon pedig Sopronból, az egy régi, családi kapcsolat, már harminc éve tőlük vesszük.

– Újboruk is lesz?

– Hát persze! Egy Villányi Portugieser, a Vylyan Bogyólé! Ráadásul nálunk minden vendég kap ajándékba egy pohár bort a vacsorához, úgyhogy a kóstolás és a jó hangulat is garantált.

Címkék:
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE