Bár a marhaoldalas nem az a pikk-pakk étel, ha időnk engedi, érdemes áldozni rá, mert a végeredmény minden percért kárpótol majd!
Hozzávalók 4 főre:
- 1,5 kg marhaoldalas
 - 12 gerezd fokhagyma
 - 100 g paradicsompüré
 - 7,5 ml vörösbor
 - 2 l marhaalaplé
 - 70 dkg burgonya
 - 200 g vaj
 - 5 dl tej
 - Só
 - Bors
 
A marhaoldalas elkészítése:
- A sütőt melegítsük elő 170 fokra. Egy öntöttvas edényben forrósítsunk kevés olívaolajat.
 - A marhaoldalast sózzuk, borsozzuk, minden oldalát körbe pirítjuk, majd félretesszük. Az edényben, amiben az oldalas pirult, a fokhagymát és a paradicsomot 1-2 percig pirítjuk.
 - Hozzáöntjük a vörösbort és 10 percig főzzük. Beletesszük az oldalast és annyi alaplevet öntünk hozzá, hogy majdnem ellepje a húst. Az öntöttvas edényt lefedjük, és betesszük az előmelegített sütőbe. Körülbelül 3 órát sütjük, vagy amíg a hús megpuhul és leválik a csontról.
 - Miután a hús elkészült, kivesszük az edényből. A visszamaradt főzőléről lemerjük a zsírt, beleturmixoljuk a fokhagymát, majd a levet visszaredukáljuk.
 - A burgonyapüréhez főzzük meg sós vízben a felkockázott burgonyát, majd burgonyanyomón törjük át. Az áttört burgonyát egy szitán is átnyomjuk, majd hozzáadjuk a felkockázott vajat, és annyi meleg tejet, amennyit felvesz habosítás közben. Akkor jó, ha homogén állagú. Sóval, őrölt szerecsendióval ízesítjük. Tálalásnál az oldalast meglocsoljuk a redukált szafttal.#
 



















