Mitől különleges a japán séfkés? Milyen fajtái vannak és mitől ilyen drágák? A témáról már korábban is írtunk blogunkon, most azonban eredeti, japán manufaktúrákkal is megismerkedhettek.
Azoknak, akik a kések világába még csak most vetik bele magukat, érdekes felfedezés lehet, hogy a japán szakácskések milyen magas árkategóriákban fekszenek, és hogy milyen elismerésnek örvendenek használóik körében. Már régóta híressé váltak kivételes minőségüknek, rendkívüli kopásállóságuknak és a teljesítményüknek köszönhetően. A japán késművesség hagyománya évszázadokra nyúlik vissza, ennek eredményeként pedig olyan késfajták és kiváló minőségű acélok születtek, amelyek méltán váltak a világ szakácsainak álmaivá.
A japán késkészítők
Mesterségük a kardkészítésből fakad és a 16. századig nyúlik vissza. Mindvégig az öröklött tudás, vagyis a tradíció, a szigorú, magasra emelt minőségimérce és persze a kiváló képességű mesterek alapanyagai tették teljessé. A japán mesterek szinte mágikus képességgel dolgoznak az acéllemezekkel, hogy létrehozzanak azokat a késeket, amelyek a legnagyobb precízióval vágják át a hozzávalókat.
Damaszkuszi acélpenge
A damaszkuszi acélpenge az egyik legikonikusabb jellemzője a japán szakácskéseknek. Ezt az anyagot híres erősségéért, tartósságáért és szépségéért választják. A damaszkuszi acél a vékony rétegekben „összehajtogatott”, rétegesen összekovácsolt acéllemezekből áll, melyek különösen erősek és tartósak. A kések pengéi emiatt a többrétegűség miatt kivételesen élesek és tartják meg hosszan minőségüket, így a szakácsok munkáját akár egy egész életen át elkísérheti.
A nikkel és egyéb adalékok fontossága
A nikkel acélpenge egy szintén népszerű kombináció, amit a japán szakácskések készítése során használnak a mesterek. A nikkeltartalom keményebbé teszi a pengét, a molibdén segíti megtartani az acél szilárdságát még magas hőmérsékleten is. A volfrám növeli a kések kopásállóságát, a vanádium pedig növeli a kopásállóságot és keményebbé teszi a pengét. A japán késkészítők előszeretettel használják ezeket az anyagokat a lehető legjobb minőségű kések előállítása érdekében.
Késkészítő mester manufaktúrák
Tojiro Japan
A Tojiro Japan egy olyan japán késgyártó vállalat, amely a hagyomány és az innováció tökéletes egyensúlyát képviseli. Történetük több mint hét évtizedre nyúlik vissza, azóta folyamatosan fejlesztik termékeiket a japán kardgyártó mesterséget alapul véve. A vállalat elkötelezettsége a hagyomány és a modern technológia ötvözése iránt teszi lehetővé számukra azt, hogy tehetséges késkészítő mestereik olyan késeket kovácsoljanak, amelyek nem csak szépek, de kiemelkedően erősek, tartósak és rendkívül élesek.
KASUMI
A KASUMI kések gyártása során (akárcsak a Tojiro esetében) szintén a hagyományos japán kardkészítési technikákat alkalmazzák, vagyis hírnevüket a régóta kitapasztalt eljárásoknak, alapanyagoknak és a kiváló szakembereknek köszönhetik. A KASUMI kések az első sorozatgyártású damaszkuszi acélkések, amelyeket 32-szer hajtogatott damasztacélból készítették.
A cikk a chef.hu-val való közös együttműködéssel született.