Igazi csalogató program az emberek számára, ha bográcsozásról van szó. A baráti társaságok és a vendégek az étteremben egyaránt imádják, ha a szabadtűzön fő valami számukra. Jó bográcsételhez azonban egy dolog fontos, a friss és szaftos hús!
A vendéglátóhelyek többsége rájött, hogy a bogrács vonzza az embereket. Nem csupán olyan ízeket tudnak varázsolni egy jól megrakott üstben, kondérban, ami semmihez sem fogható, hanem visszahozzák azokat a nosztalgikus élményeket, estéket a vendégek számára, amit mindenki szeret.
A jó bográcsétel titka
Minden házi vagy éttermi szakács és gyomrát szerető ember egy dologban egészen biztosan egyetért. Minden ételnek, de a bográcsételnek különösen, a titka nem más, mint a friss és szaftos hús. Nagyon fontos, hogy megbízható helyen szerezzük be, amiben nem csalódunk, és visszajárhatunk újra és újra vásárolni. A Matusz Vad csapata éppen ezért elindította a ’bogrács kampányát’, hogy támogassa a finom, magyar ételeket, és bebizonyítsa, hogy a bográcsétel is a jó alapanyagtól lesz emlékezetes.
Miért éri meg bográcsos ételt árulni?
A bográcsétel nagy részénél nem kell folyamatosan mellette állni, mert kis lángon, lassan fő, és finomabb lesz, mint nagyanyánk bármelyik fazekában az étel. Annak ellenére, hogy nagy mennyiségben készül, mégis ízében az egyik leggazdagabb étel. Érdemes a bogrács tűzhelyét középpontba tenni, hogy a vendégek láthassák, hogy készül. A tulajdonosok többsége fedést is tesz rá, hogy az eső ellenére is megfőjön, és az időjárás ne álljon az útjába.
A világ több pontján láthatjuk a szabadtüzet egy-egy kerti étteremhelységben. A házaknál otthon a kialakított sütögető helyeket, és a déli városok nagy része illatozik a fa széntől és a rajta sült finomságoktól. Egyre több séf és tulajdonos készít szabadtüzet a konyhájában is, mert különleges esszenciát ad az ételeknek. Egy friss, fiatal csirke, az éppen kihalászott hal, vagy a mézédes zöldségek egy kis olajjal meglocsolva igazi manna szabadtűzön sütve, amivel nincs is olyan sok munka.
A családok a szabadnapokon összegyűlnek, grilleznek, bográcsban, üstben főznek, a vendéglátósok pedig kitelepülnek, vagy saját egységeikben alakítanak ki erre alkalmatos helyeket. Első sorban nagyobb létszámra érdemes tervezni és főzni szabadtűzön, hiszen, ha egyszer begyújtjuk a tüzet, hatalmas mennyiségű ételt is képes leszünk elkészíteni rajta.
Milyen ételeket készítsünk?
Népszerűek az egytálételek, vagy a gazdag levesek. Ennek ellenére a slambucot is sokan készítik, de az egy másik történet volna. Visszatérve a húsos ételekhez, a pincepörkölt, a halászlé, a marhagulyás, babgulyás, a székelykáposzta, a körömpörkölt, babos pacal, akik a legnépszerűbb bográcsos ételeink sorában állnak. Többen vallják, hogy a húsos ételek azok, amelyeknek kifejezetten jót tesz a füstös íz, amit a bográcsétel kap főzés közben. Mintha egy kis pörzsanyag kerülne bele plusz fűszerként. Az egytálételek nagyon laktatóak és költséghatékonyak. Friss, házi kenyérrel, savanyúsággal a magyar gyomor nagy kedvencei közé tartoznak.
A biztos recept
Aki először bográcsozik azért, aki pedig rutinos tűzgyújtó, annak pedig azért érdemes szétnézni a Matusz-Vad megbízható kínálatában, hogy a baráti találkára, vagy a vendégek érkezésére biztosan finom étel készüljön. Az oldalon receptek is találhatók mindehhez.