A steak sütése nem egyszerű feladat legyen szó bármilyen húsrészről. Nem megtanulhatatlan azonban, csak tudni kell, hogy mire figyeljünk
ezekből a húsrészekből lesz ínycsiklandozó a steak
- Bélszín steak azaz filet mignon, tenderloin
- Hátszín steak azaz shirloin steak, strip steak, new york strip
- T-bone steak, porterhouse steak (ha a bélszín rész nagyobb)
- Rib-eye steak
- Rostélyos steak azaz chuck steak
- Marhafartő steak
Hogyan készítsük el?
Jöjjön néhány gyakorlatias tipp és trükk a kívánt hatás eléréséhez:
- szobahőmérsékletű húst kezdjünk csak el sütni
- szigorúan no pácolás, só bors is közvetlenül csak a sütés előtt menjen rá, ha kiváló az alapanyag, nincs szükség további fűszerezésre
- a húst kenjük be olajjal, ne a serpenyőbe tegyük az olajat
- 1-1 perc sütés mindkét oldalon és máris ott a szuper pörzsanyag, ami a lelkét adja majd a húsunknak
- előmelegített sütőben alacsony hőfokon kb. 15 perc alatt medium rare állagot kapunk
- pihentessük
- habzó vajban, akár fűszernövényekkel, fokhagymával együtt elkezdjük locsolgatni a steakünket, akkor vagyunk toppon, amikor a vaj egy diós illatot, ízt felvesz
- pár perc pihenés a deszkán és voilá, készen is vagyunk
A fenti sorokban elhangzott, hogy medium rare? A címben a well done? Steak fogyasztási szokások miatt már barátságok és házasságok mentek tönkre.
Mit jelentenek ezek a kifejezések?
Ezeket a sütési paramétereket grill illetve serpenyős készítéshez javasolják, sütő bevonása nélkül:
Rare (véres) steak készítéséhez a 4 cm vastag húst 4-6 percig, majd megfordítva még 3-4 percig süssük
Medium rare (közepesen átsült-véres) steakhez a 4 cm vastag húst 4-6 percig, majd megfordítva további 4-5 percig süssük.
Medium (közepesen átsült, rózsaszín középrész) steakhez a 4 cm vastag húst 6-8 percig, majd megfordítva további 5-6 percig süssük.
Medium well (kicsi rózsaszín rész, átsült) steakhez a 4 cm vastag húst 6-8 percig, majd megfordítva további 6-7 percig süssük.
Well done (teljesen átsült) steakhez a 4 cm vastag húst 8-9 percig, majd megfordítva további 7-8 percig süssük.
Egy titkos trükk…
Ha nem tudjuk megállapítani pontosan, hogy mikor érjük el a számunkra kívánatos állapotot, akkor van egy trükk, amit a legképzettek séfek is előszeretettel használnak, ez az úgynevezett ujjteszt.
Ujjunkal tesztelni tudjuk a hús puhaságát, majd ezután ezt összehasonlítani a hüvelykujjunk ujjbegyének keménységével úgy, hogy hüvelykunkat mindig egy másik ujjunkhoz érintjük:
- rare=hüvelykujj + mutatóujj
- medium rare=hüvelykujj + középsőujj
- medium=hüvelykujj + gyűrűsujj
- well done=hüvelykujj + kisujj
Egy idézettel búcsúzok ma és kívánok mindenkinek jó étvágyat, hús sütésre fel! Látjátok, ha pár alapszabályt sikerül betartani, akkor megspórolhatjátok a csalódást és a tönkrement steak árát.