Rendkívül magabiztos és kiegyensúlyozott versenyzéssel Veres István és a magyar csapat végül a 11. lett a világ legrangosabb szakácsversenyén. A MATUSZ-VAD is gratulál!
Minden idők legrendhagyóbb Bocuse d’Or versenye zajlott az elmúlt napokban Lyonban. A szokásos január végi időpont helyett először tavasz végére, majd szeptember végére halasztották minden idők legnagyobb presztízsű szakácsversenyének döntőjét. A résztvevő országok maximális felkészültséggel vettek részt a Bocuse d’Oron, és a zsűri egyöntetű véleménye szerint nagyon kiegyenlített versenyzésnek lehettünk tanúi. Hozzá lehet fűzni, volt is idő a felkészülésre.
Két év járványhelyzet után került megrendezésre a verseny. A távol maradt országokon, a helyszín előtt felállított egészségügyi sátrakon és a félig üres lelátókon kívül a verseny óriási hangulatban zajlott. A színvonal kétségtelenül magas volt. A verseny összesen két napig tartott és 22 nemzet csapata mérettette meg magát.
A résztvevő csapatok, ahogy már szokott, két ételt készítettek
Ami a hústémát illeti, a Bocuse d’Or történetében először egyforma tálat kaptak a csapatok, tehát mindenkinek ugyanolyan tálon kellett bemutatni a hústémát. A tál kiegészült egy fém edénnyel, ebben egy „ragut” kellett tálalni. Ez lett a hús harmadik köreteleme, amelyet zöldségekből és magvakból készítettek a csapatok.
A 2021-es verseny különlegessége az volt, hogy a szokásos tányértéma helyett elviteles menüt kellett prezentálni, három fogást, amelyek közül mindegyikben kötelező alapanyag volt a paradicsom.
A magyar csapat hústémája a következő elemekből tevődött össze: Brezírozott marha stefánia. Kétféle vegán burgonyaköret: konfitált burgonya hagymadzsemmel, savanyított kaprilevéllel és kakukkfűvel. Ropogós burgonyapuffancs burgonyapürével. Zöldség friccasse. Brokkoli és sültcékla-saláta tormával és almával.
Az elviteles téma előétele ratatouille tart konfitált paradicsommal volt, paradicsom vinaigrette-tel és petrezselyemolajjal. A főétel garnélával töltött derelye volt, amely fehér paradicsomszósszal, grillezett paradicsommal és garnéla bisque-kel került a magyar csapat elviteles dobozába. Desszertként paradicsom-eper-bodza baba készült.
A 2021-es Bocuse d’Or eredmények
I. helyezett: Franciaország
II. helyezett: Dánia
III. helyezett: Norvégia
4. helyezett: Izland
5. helyezett: Svédország
6. helyezett: Finnország
7. helyezett: Észtország
8. helyezett: Svájc
9. helyezett: Japán
10. helyezett: Olaszország
11. helyezett: Magyarország
A legjobb commis: Svájc
A legszebb tányér: Izland
Elviteles ételek különdíj: Svédország
Társadalmi felelősségvállalás: Kolumbia
Forrás: Aircher