Eddig elég volt, hogy minden konyhai, cukrászati műszakban legalább egy szakképzett személy legyen jelen, most a 34/2021 (VII.26.) ITM rendelet 2021. szeptember 1-i hatályba lépésével ez nem lehetséges. A hideg-meleg ételek és italok, cukrászati termékek készítését mostantól kizárólag szakképesítéssel rendelkező személy végezheti – erről tájékoztatta a szakmát a Nemzetközi Vendéglátóipari és Gasztronómiai Szaktestület elnöke.
Szalai Zoltán tájékoztatóját a szervezet Facebook-oldalán és honlapján tették közzé. Ebben az is olvasható, hogy már nem elegendő, ha a konyhán, a cukrászüzemben egyetlen vezető szakács, cukrász rendelkezik szakképzettséggel és felügyeli a többiek munkáját. Ezentúl minden kolléga számára, aki az ételeket, italokat, cukrászati termékeket előállítja, szükséges, hogy legyen végzettsége.
A meleg-hideg étel és ital kiszolgálása továbbra is végezhető szakképesítés nélkül, szakképzett személy felügyeletével. A büfétermékeket készítő és forgalmazó vállalkozásoknak (például iskolai büfé) ez idáig nem kellett végzettség a tevékenység végzéséhez, viszont ez a mostantól hatályos rendeletben már nem szerepel, vagyis a 66. pont vonatkozik rájuk.
1. § (1) Az 1. mellékletben meghatározott önálló tevékenységek – a (2)-(3) bekezdésben meghatározott eltéréssel – az 1. mellékletben foglalt táblázat B. vagy D. oszlopában szereplő képesítéssel végezhetők.
66. Meleg és hideg ételek, italok készítése
Szakács (szakácssegéd)
Szakács szaktechnikus
Diétás szakács
Vendégtéri szaktechnikus
Szakács
Vendéglátás-szervező, vendéglős
10. Cukrászati készítmények, sütemények, fagylalt készítése
Édességkészítő (csokoládétermék-gyártó, keksz- és ostyagyártó)
Pék-cukrász (süteménykészítő), sütő- és cukrászipari technikus
Cukrász (cukrászsegéd)
Cukrász szaktechnikus
Diétás cukrász
Édesipari termékgyártó
Mézeskalács-készítő
Pék
Cukrász