Szeretnél egy igazán különleges ételt tenni az asztalra vagy akár az ünnepek alatt izgalmas ízekkel meglepni a családot? De végigfut a hideg a hátadon a gondolattól, hogy megint a tűzhely mellett töltöd az egész napot? Mindössze fél óra alatt pompás ételt varázsolhatsz az asztalra! Hogy miként?
Íme a recept és a hozzávalók!
A titok pedig a sous vide termékeinkben rejlik!
Hozzávalók:
Sous vide őzlapocka
Egész zöldbab
Paszternákkocka
Privát Hús szeletelt bacon
Nameko gomba
Vaj 82% márkázott Ammerland 250 g/db
Frischli Tejszín főző 20% UHT
Vöröshagyma
Fokhagyma
Só
Bors
Sous vide őzlapockánk kis adagokban csomagolva kapható, nincs más dolgod az ünnepi ebéd előtt, csak a 180 fokos sütőben 8-10 perc alatt készre sütni és már el is kápráztathatod a családot.
Az őzlapocka szaftját ne öntsük ki, forraljuk vissza és egy kevés hideg vajjal krémesítsük, így a tányérunkat díszíti, és az ételünket még zamatosabbá teszi.
A paszternákkrémhez először finomra vágunk egy fél fej vöröshagymát. Vajon kezdjük el üvegesre pirítani, kicsit később egy gerezd zúzott fokhagymát is hozzáadunk. Amikor üvegesre pirult a hagyma és a fokhagyma, fagyosan ráöntjük a paszternákkockát. Sózzuk, borsozzuk, megvárjuk, amíg kicsit kiengedi a víztartalmát és 20%-os tejszínnel öntjük fel. A tejszínnek nem kell teljesen ellepni a paszternákot, így egy sűrű krémet tudunk majd készíteni belőle. Kb. 6-8 perc alatt puhára főzzük.
Egy egyszerű, de mégis izgalmas és látványos köret lehet a baconbe tekert zöldbab.
A zöldbabot nem kell megpárolnunk, csupán blansíroznunk. Forrásban lévő vízbe rakjuk a fagyasztott zöldbabot. Miután ismét felforrt a víz, egy hideg vizes fürdőbe szedjük át. Ennek az a célja, hogy megállítsuk a főzési folyamatot.
Az áztatást követően 2 szelet bacont egymás mellé fektetünk, kis átfedésben. Keresztbe 8-10 szál babot fektetünk az egyik végére, és szorosan feltekerjük. Egy adag nagyjából 2 ilyen felgöngyölt rudacska.
Egy felhevített serpenyőben fogjuk ropogósra pirítani. Miután a baconből kisült a zsírja, átszedjük egy tepsibe, és 3-4 perc alatt átmelegítjük a sütőben. Tálalásnál érdemes félbevágni, hogy még mutatósabb legyen.
A namekó gombával sincsen sok dolgunk, a bacon szalonnából kisült zsíron egyszerűen lepirítjuk. Nyugodtan vegyük magasra a hőmérsékletet, hogy ne párolódjon a gomba.
A puhára főtt paszternákot átszedjük a turmixgépbe. Nem kell az összes főzőlevet átszedni, mert különben nagyon híg lesz a püré. A turmixgéppel krémesítjük. Adhatunk hozzá egy kevés hideg vajat, amitől még selymesebbé tehetjük a pürét.
Már nincs is más dolgunk, mint tálalni! Jó étvágyat! #