fbpx

A szűzpecsenyét még azok is szeretik, akik a zsírosabb részeket nem szívesen eszik meg. A legporhanyósabb, nemes húsrészt azonban más állat is adhatja: mind közül a bárányt tartja a gasztronómia a legnagyobb becsben. A séfek a Valentin-napi menükben is előszeretettel teszik fel az étlapra: témánk a bárányszűzpecsenye.

A bárányszűz a különleges alkalmak alapanyaga: ünnepekkor, jeles eseményeken és elegánsabb éttermekben kerül az asztalra. Egy séf igényességéről és a konyha filozófiájáról is sokat elárul, ha bárány szűzpecsenye van az étlapon. Nem egy tucathús, minőségi beszállító szükséges hozzá, nem utolsósorban pedig értő és kíméletes konyhatechnológiát igényel az elkészítése, hogy a lágy textúrájú húsrész megőrizze a nedveit, és ne szárítsa ki a hőkezelés során. De miért éppen a bárány?

Egy juh élete: szopós bárány, birka, ürü

A juhok esetében különösen lényeges az állat életkora. A szopós, más néven tejes bárány legfeljebb 4-5 kilogrammos, 50-60 napos koráig szoptatják, ezután leválasztják az anyaállatról. A rendkívül lágy húsú szopós bárány húsa a legértékesebb, már a legrégebbi történelmi korokban is ez jelentette a legnemesebb áldozatot – innen ered az áldozati bárány kifejezés is.

Bárányszűzpecsenye / Fotó: Matusz-Vad

Az anyjáról leválasztott bárány egy éves koráig úgynevezett növendék, majd a birka korba lép. A gasztronómiában szintén használt ürü az ivartalanított kos húsa. Minél idősebb az állat, annál karakteresebb az illata és az íze. Sokan azért tartózkodnak a báránytól is, mert rossz tapasztalatokat gyűjtöttek be a birkahússal: a faggyús, erőteljes szagú hús valóban megosztó. Mindez azonban nem igaz a zsenge bárányhúsra.

Szűzpecsenye sertésből, bárányból

A hazánkban leggyakrabban asztalra kerülő húsok a csirke és a sertés, a harmadik helyen pedig a marha áll. A számok magukért beszélnek, ebből a néhány évvel ezelőtti KSH-felmérésből kiderül, hogy a hazai húsfogyasztást egyértelműen a sertés és baromfi határozza meg a maga 30-30%-os részarányával. A marhahús iránti kereslet ennek mindössze a 10%-a a maga 3%-os részesedésével, a bárányfogyasztás pedig éppen csak eléri a statisztikai határt: 0,1%-os részt kiharapva a hazai húsfogyasztási igényekből.

Bárányszűz steak / Fotó: Matusz-Vad

Számos országban mást mutatnak a statisztikák, és sokkal szélesebb körben elterjedt a bárányfogyasztás. Ennek a földrajzi, éghajlati okok mellett vallási indítékai is vannak, a zsidó, valamint a muszlim lakosság ugyanis a vallási tiltások miatt nem fogyaszt sertést. Az ő kedvenc vörös húsukat a birka adja, az itthon is egyre népszerűbb közel-keleti konyhák legegyedibb csemegéi pedig rendre bárányhúsból készülnek.

Ennek megfelelően a világ legjelentősebb bárányhúsfogyasztóit a Közel-Keleten, Észak-Afrikában és Mauritániában (Mauritániai Iszlám Köztársaság állam) és Mongóliában találjuk. Az egészségesnek tartott vörös hús azonban az egész világon jelen van, és keletre sem kell utaznunk egy jó báránybordáért vagy a magyar néphagyományként élő karcagi vagy erdélyi birkagulyásig és persze a bográcsos birkapörköltig.

Az érett birkahússal szemben a bárány elsősorban ünnepeken kerül itthon az asztalra, a húsvéti áldozati bárány keresztény tradíció, de karácsonykor is sok családban báránysült jelenti a menü csúcspontját.

Bárány szűzpecsenye, a porhanyós

A báránysült azonban leggyakrabban báránybordát, -combot vagy -csülköt jelent. A lágy bárányszűz értelemszerűen egy kis méretű húsrész, hiszen maga az állat is kicsi. Nem igényel több hőkezelést 10-15 percnél, ha szeretnénk megtartani a húskedveket és az aromákat. A nem teljesen átsütött, pirosra hagyott bárányszűzbelső igazi ínyencség a tányéron.

Habár végre Magyarországon is van kiváló minőségű bárányhús, a méltán legtöbbre becsült bárányexportőr Új-Zéland és Ausztrália, ahonnan a világ csúcsbárányhúsai származnak, ellátva minden kontinensen a legjobb éttermeket. Az állat szűzpecsenyéje ezek közül is a legértékesebb húsrész.

Címkék: ,,,,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE