fbpx

A békacomb immáron nem csak az ínyenceknek és az egzotikus ételek kedvelőinek a kiváltsága. A békacomb alapanyagkénti előállítása egyre jobban elterjedt a világban, igencsak jövedelmező iparággá változott. Ám békacombnak van egy speciális titka is. Most eláruljuk, hogy miért vált emberi élelmiszerré, és miért jöhet kapóra pont most ebben a tavaszi időszakban!

Miért fontos a béka

Sajnos a globális felmelegedés nem tesz jót a békáknak, márpedig a táplálékláncban rendkívül fontos szerepük van. A tudósok néhány évvel ezelőtt felhívták erre a figyelmet. Mára már, hála Istennek, nem fenyegeti a békákat semmiféle veszély. A kétéltűek osztályába tartozó békának nagyon fontos szerep jutott, hiszen nélkülük megfékezhetetlenné válna a rovarok szaporodása. Immáron a táplálkozásunkban is egyre nagyobb jelentőséggel bír. Hogy elejét vegyék a békapopuláció jelentős megcsappanásának, lépéseket kellett tenni. Mára, hogy ki tudják szolgálni a megnövekedett keresletet, békatenyésztelepeket is létrehoztak, így az élelmezésre használható békacombok száma éves szinten már több milliárdnyi.  

A békáknak leginkább a combja kerül felhasználásra, és a telepeken szigorú előírások szerint nevelik, majd dolgozzák fel őket. Nemrégiben még csak az ínyenc guormetek fogyasztották előszeretettel, csakúgy, mint a cápauszonyt, de manapság egyre inkább általánosan fogyasztott élelmiszer.

frog serpenyőben
Fotó: Flickr

Érdekesség a békacombfogyasztásról

A békacombot ugyan már nagyon régóta fogyasztjuk, annak nagyobb léptékű elterjedéséért egy egyházi tilalom felelős. A kutatók szerint a XII. században kerülhetett először a békacomb az asztalra. Ennek hátterében a katolikus egyház regulája állt, mi szerint az év bizonyos szakaszaiban, a böjt idején tiltott a húsfogyasztás. Ugyanakkor a hal nem került fel a tilalmi listára, így a leleményes szerzetesek azt kutatták, hogy mit helyezhetnének ebben az időszakban az asztalra. Ám hogy miként bukkantak rá a békára, mint alapanyag, arról nem szól a fáma. Egy bizonyos, békát fogtak, megkeresték a leginkább húsos részét, és azt igyekeztek a legízletesebben elkészíteni. Így startolt a rántott békacomb gasztronómiai karrierje francia honban. S mivel a béka, nem hús, hanem hal, az pedig még a böjti időszakban is az asztalra kerülhet, a köznép is hamar átvette ezt az étkezési szokást. Ráadásul rájöttek arra is, hogy bár látványra nem túl tetszetős állat a béka, a combja igen finom! Egyre több templomba járó kóstolta meg, így gyorsan elterjedt a békacomb fogyasztásának kultúrája.

Fotó: Pixabay Rántott békacomb

Hol fogyasztják a legtöbb békacombot?

Köztudottan Franciaországban fogyasztják európai szinten a legtöbb békacombot. Náluk szinte nemzeti ételnek számít, csakúgy, mint a csiga. Az elfogyasztott óriási mennyiségű békacombot belső „termelésből” nem is tudják fedezni, ezért Ázsiából, Latin-Amerikából pótolják a hiányzó mennyiséget. Rajtuk kívül a világban leginkább India, Indonézia és egyes ázsiai országok a legnagyobb békafogyasztók.

A békacomb fogyasztása hazánkban

Nálunk sem számít új dolognak a béka fogyasztása. Már több évszázaddal ezelőtt szokás volt a vidéki életben, hogy kimentek a tó- vagy folyópartra, nádasokba. A tavasz beköszöntével, főleg a párzási időszakban, nagy számmal lehetett találni békát. Azt mindenki tudta, hogy a lápos, nedves területek a béka kedvenc élettere, így könnyen beszerezhető része lett a táplálkozásnak. Ma már persze ez törvényileg büntetendő cselekmény, hiszen több békafajt is védetté nyilvánítottak azóta.

Felmérések alapján a békacomb már nem kuriózum, és nem csak az elit éttermek palettáján található meg. Egyre jobban elterjedt a hétköznapi étkezésben is. Megtalálható a nagykereskedésekben, a szupermarketekben, hiszen a békaevés alternatívát jelent az egészséges táplálkozás felé vezető úton, ami ami a trendek szerint egyre jobban erősödik.

békacomb lakoma
Fotó: Flickr

Mért egészséges a békacomb

A békacomb roppant egészséges, mivel alig, vagy egyáltalán nem tartalmaz koleszterint, ami megvédi a vérereket, és csökkenti a különféle szív- és érrendszeri problémák kialakulásának esélyét. Emellett egy igazi fehérjebomba, amire szervezetünknek szüksége van. Az egészséges táplálkozás híveinek, a diétázóknak kincset ér.

Azt sem árt tudni a békacombról, hogy sokkal ízletesebb, mint a sertés-, vagy a marhahús – legalábbis sokan ezt mondják. Előnye, hogy omlós, könnyen emészthető, íze pedig leginkább egy édeskésebb csirkehúséra emlékeztet.

Fotó: Flickr

A békacomb fogyasztása

Mint a legtöbb alapanyag elkészítésének, a békacombnak is számos formája ismert. Franciaországban leginkább a rántott és pácolt békacombot szeretik. Természetesen vajon futtatják, petrezselyemmel, foghagymával készítik, és legtöbbször különféle salátákkal tálalják. Náluk legalább olyannyira színes receptúrákat találhatunk a békacomb elkészítésére, mint hazánkban, mondjuk a töltött káposztára. Azt biztosan ki lehet jelenteni, hogy leginkább sütni érdemes. A békacomb elkészítésére rengeteg receptúra fellelhető már manapság. Ne legyünk restek kipróbálni, mert rendkívül élménydús ételek készíthetőek belőle.#

https://shop.matusz-vad.hu/hu/search?search=b%C3%A9kacomb

Fotó: Pixabay, Flickr 

Címkék: ,,,,,,,,,,,,,,,,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE