fbpx

Aki szereti a halat, ma már számtalan fajtát megkóstolhat. Rengetegféle halhús áll rendelkezésre a piacon, frissen és fagyasztva is kaphatóak a tenger gyümölcsei. A cápa elsőre fura, aztán egzotikus, de azt sokan nem is sejtik, hogy mennyire egészséges, sovány húsú fajta.

Fotó: Flickr

A cápa ősi individuum

A cápaszerűek szűkebb értelemben vett porcos halak osztályába tartozó öregrend. Őslénytani szempontból is érdekes faj, hiszen évezredek óta úszkálnak a sós vizekben. Az antennás fajták már a devon korban megjelentek, ami 419,2 millió évvel ezelőttre datálható. A mostani cápára hasonlatosak a karbonban kezdtek kialakulni, mintegy 60 millió évvel ezelőtt. Ekkor még a Pangea – a szuperkontinens – korszakát éltük, mikor még nem alakultak ki a földrészek, és sok millió év kellett ahhoz, hogy ember tapossa a földet. Szóval, ha így történelmileg fejtegetjük a dolgot, fogyasztása azért furcsa, mert olyat eszünk, ami már akkor volt, mikor mi még nem.

Fotó: Matusz-vad

Jó falat

Több, mint 350 különböző fajtája van, melyek között természetesen vannak ehetőek. A cápahúst évszázadok óta fogyasztják az emberek, sőt, egyes kultúrákban ritka csemegének számít, fogyasztását pedig sokféleképpen meg lehet közelíteni. Számon tartják, mint gyógyító hatással bíró étel, másoknál hétköznapi fogás, és mostanság a fejlett társadalmakban divatos ínyenc gasztronómiai élmény. Az kétségtelen, hogy a húsa igen ritka. Sokan nem is sejtik, hogy például a népszerű, jó ízű makréla is a cápák közé tartozik. Fogyasztjuk a szürke és kék cápákat, a leopárdcápákat, a galeus cápákat, a Fox cápákat, és még jó néhány fajtát.

Fotó: Flickr

Cápafogyasztó nemzetek

A legtöbb cápát egyértelműen Japánban fogyasztják. Fogásuk éves szinten millió tonnákat ér el. Előszeretettel eszik frissen, de feldolgozva konzervnek, füstölve, sózva is feldolgozzák, majd értékesítik. A legkeresettebb fogás a cápaleves. Olaszországban roppant népszerű a heringcápa, a finom, nagy adag fehér húst nagyra értékelik. Angliában a katran húsát részesítik előnyben, amelyet hasábburgonyával főznek. Az Egyesült Államokban a heringcápa és a makócápa-halrudak a népszerűek.

Érdekesség: a kínaiak számára ez a hús nemcsak a kulináris élvezetek netovábbja, hanem magas színvonalú társadalmi státuszt is jelent.

Fotó: Flickr

Egészséges eledel

Fehérjében gazdag halhús, mely tele van kalciummal, foszforral, jóddal, rézzel, valamint bőségesen tartalmaz A- és B-vitamint. Viszont a higany miatt nem ajánlott terhes nőknek és 16 év alatti gyermekeknek. Nagyon sovány, fehér húsú finom fajta, egészséges, fehérjében gazdag halféle.

Fotó: Flickr

A cápasteak egyedi élmény

A legízletesebb kulináris termékeket a frissen fogott halak húsából lehet elkészíteni. A hőkezelés előtt érdemes alaposan bepácolni. Legalkalmasabb sütési formája a grillezés, mivel magas víztartalommal rendelkezik, és emiatt nem annyira alkalmas olajban sütésre. Ha steaket készítünk belőle, jól passzol hozzá – a szokásos fűszereken kívül- a koriander és a kurkuma, de ha kicsit pikánsabban szeretnénk elkészíteni, használhatunk még hozzá chilit, de a vagány gasztronómiát kedvelők kipróbálhatják egy kis fahéjjal is. A legegyszerűbb a már előkészített filével dolgozni, akkor biztosak lehetünk a sikerben.#

Címkék: ,,,,,,,,,,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE