fbpx

Csak az utóbbi egy-két évtizedben lett nagy sláger a medvehagyma a gasztronómiában. Sokakban felmerülhetett már a kérdés, hogy a kora tavaszi szezonális kedvenc magasztalása vajon csak egy újabb gasztro hype, és újabb tíz év múlva már mindenki csak legyinteni fog rá?

Idén korán beköszöntött a medvehagymaszezon, mert enyhe volt a február. Megszokhattuk már az utóbbi években, hogy ilyenkor megtelnek a híroldalak a figyelmeztetésekkel: gyűjtéskor hogyan ne keverjük össze a medvehagymát a hozzá megtévesztésig hasonló gyöngyvirággal. A gasztromagazinokat pedig ellepik ezekben a hetekben a medvehagymás receptek, ami nem is csoda, hiszen ez az év első friss terménye.

Foreging, vagyis gyűjtögetés

Kevés fontosabb, érvényesebb (és divatosabb) irányzat van most a gasztronómiában, mint a natúr, ökológiai előállítású élelmiszereké, valamint a természetjárás és a gyűjtés. A műanyagok és komfortmegoldások ellepték a XX. század során a konyhát. Korunkban viszont a gasztronómia magukra adó szereplői visszanyúlnak a tiszta, természetes alapanyagokhoz és konyhatechnológiai eljárásokhoz.

Medvehagyma
Burjánzik ilyenkor az erdőkben a medvehagyma / Fotó: Wolfgang Hasselmann, Unsplash.com

Gondoljunk csak az egyre több étterem mellett megjelenő saját veteményeskertre, a saját előállítású élelmiszerekre vagy a natúr borok térnyerésére. A világ legjobb éttermének tartott Noma egyenesen arra specializálódott, hogy az alapanyagokat a lehető legtisztább forrásokból mutassák fel. A 3 Michelin-csillagos koppenhágai étteremben a környék teljes vadon élő állat- és növényvilágát feltérképezve mutatják fel menüikben a természet lokálisan elérhető kincseit.

Itthon is utat mutatnak a legjobb séfek

De nem kell ahhoz Dániáig mennünk, hogy haladó szellemű séfek munkáját élvezzük. Ők az éttermi csapatuk tagjaival járják az erdőt-mezőt, és a gyűjtésüket feldolgozzák az ételsoraikban. A magyar Michelin-csillagos étterem, a SALT séfje, Tóth Szilárd évek óta jeles képviselője az irányzatnak, akárcsak az őriszentpéteri Pajtában Farkas Richárd (aki épp a közelmúltban jött el az étteremből, de a Pajta az ő irányítása alatt lett kultikus farm-to-table étterem).

Medvehagyma az erdőben
Erdei látkép medvehagymaszezonban / Fotó: Pascal Debrunner, Unsplash.com

Ezekben az éttermekben a csapat maga fermentálja, savanyítja, füstöli, szárítja, vagyis teszi el mindenféle természetes úton-módon a friss terményeket vagy épp felvágottakat. Teszik mindezt szigorúan tartósítószerek nélkül, visszanyúlva akár évszázados konyhai tradíciókhoz és réges-régen elfeledett gyógynövényekhez – amilyen például a medvehagyma is.

Kulcsszó a lokalitás

Egyre kevésbé divat szezonon kívül enni a gyümölcsöket, több ezer kilométerről szállítva, óriási környezetterheléssel. Ezzel együtt megnőtt az érdeklődés és a kereslet a helyben megtermő növényekre és helyben tartható állatokra. Logikus, hogy a változó igényeknek megfelelően ilyen nagy figyelmet kapnak az első tavaszi zsengék, a tél szép lassú kifutásával.

Ilyentájt a tavalyi kérges karalábé és a hónapok óta ládában várakozó almák, krumpli és hagymák jelentik a friss zöldségeket, gyümölcsöket. Érthető tehát, hogy a minden évben legelőször frissen, szezonálisan szedhető zöldségféle, a medvehagyma ilyen kultusznak örvend.

Medvehagyma és medvehagymapesztó
Tökéletes zöldpesztó-alapanyag / Fotó: 123RF.com

A medvehagyma tehát mindent képvisel, amiről a progresszív gasztronómia jelenleg szól. Bio, natúr, hiszen nem permetezik, nem éri vegyszer. Lokális, hiszen nem kell a kontinens vagy a világ másik feléről ide szállítanunk – az erdőink bővelkednek medvehagymában.

Szezonális, sőt maga a várva vár tavaszi szezon legelső friss termése. Innen ered a neve is, a barnamedvék téli álmukból ébredve ugyanis medvehagymát téptek és ettek, az óriási vitamin- és ásványianyag-tartalmukra ugyanis szüksége volt a tápanyagokra éhes szervezetüknek. Pontosan úgy, ahogyan nekünk is! Kár kihagyni a medvehagyma-szezont.

Címkék: ,,,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE