fbpx

A 40-59 év közötti korcsoportban a válaszadók 85%-a számolt be arról, hogy napi rendszerességgel szed étrend-kiegészítőket, a többség 2-3 fajtát is – derült ki egy hazai felmérésből. A kutatók azt is tudakolták, hogy mit gondolnak az étrend-kiegészítők szerepéről és hatásáról.  A válaszadók harmada úgy vélte, hogy fontos szerepet játszanak a betegségek gyógyításában, azzal pedig kevesen voltak tisztában, hogy ezek a szerek is élelmiszernek minősülnek. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ezúttal az étrend-kiegészítőket vette gorcső alá. 

Változó étkezési szokások

Az étkezési szokások folyamatosan változnak és mindig újabb termékek kerülnek a piacra. Jellemzően ezen a területen is mérvadóak a trendek, amelyek irányadóak a szokásainkban. Egy felmérésből, amit a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) végzett, viszont kiderült, hol vannak a hiányosságok. Attól függetlenül, hogy a vásárlási szokásainkba bekerültek az étrend-kiegészítő termékek, kevesen tudják igazán, hogyan is kell ezeket használni. A kutatás mintegy 500 fő részvételével történt, mely a lakosság étrend-kiegészítő vásárlási és fogyasztási szokásaira, ismereteinek feltérképezésére fókuszált. Az is fontos kérdéskör, hogy a fogyasztóknak épp milyen tapasztalataik vannak az egyes termékkategóriákkal kapcsolatban.

Kik fogyasztanak étrend-kiegészítőt

Kiderült a felmérés alatt, hogy a fogyasztók jellemzően hölgyek (70%), akik közül a 40-59 év közötti korcsoport bizonyult a legaktívabbnak, a válaszadók 85%-a vallott úgy, hogy napi rendszerességgel szed étrend-kiegészítőket, a többség 2-3 fajtát is. Azon kitöltők közül, akiknek van már gyerekük, csaknem 73%-a ad gyermekének is ilyen jellegű készítményt. Az is fontos adat, hogy átlagosan 5 és 15 ezer forint között költünk étrend-kiegészítőkre. Legnagyobb arányban (95%) vitaminokat, multivitaminokat, ásványi anyagokat fogyasztunk, majd ezt követik (51%) az egyéb immunerősítők, egészségvédő termékek (például Omega 3,6).

Mi fontos nekünk?

A termékek általunk felsorolt tulajdonságai közül legfontosabbnak a válaszadók azt tartották, hogy a termék 100%-ban természetes hatóanyagokat tartalmazzon és rendelkezzen valamilyen tanúsítvánnyal. Ezen kívül a kitöltők előnyben részesítik a gyorsabb felszívódású termékeket és fontos számukra, hogy allergén és cukormentes, valamint GMO-mentes legyen. Szintén fontos hogy a termék „bio” minősítéssel rendelkezzen, valamint az is, hogy 100%-ban magyar alapanyagot tartalmazzon. A vegán, glutén-, és laktózmentes tulajdonságok a válaszadók csak kis arányának voltak lényegesek.

Fotó: Pixabay

Az egészséges táplálkozás is lehetőség

Az étkezési vagy táplálék-kiegészítők használatának lényege, hogy olyan tápanyagokat szolgáltassanak a szervezetünknek, amelyeket lehet, hogy nem fogyasztunk megfelelő mennyiségben. Felmerül a kérdés: miért is nem?
A felmérésből kiderült, bár a fogyasztók többsége tudja, hogy az étrend-kiegészítők alkalmazása veszélyeket rejthet magában, sem azok alkalmazási körével, sem valós élettani hatásaikkal nincsenek tisztában. Épp ezért a Nébih szakemberei jelenleg egy, a fogyasztókat leginkább foglalkoztató és a legkritikusabb témakörökre fókuszáló útmutató összeállításán dolgoznak.

Mindezek mellett a tudatos táplálkozás is megoldás. Az alapanyagok, melyekből ételeket készítünk, mind fontosak a szervezetünk számára. Tartalmazzák azokat a vitaminokat, nyomelemeket, ásványi anyagokat, amikre szükségünk van. Természetesen rendkívül fontos ebből a szempontból az aktualitás, tehát a szezonális alapanyagok beszerzése. Az évszaknak megfelelő friss zöldségek, gyümölcsök mind megoldást jelentenek szervezetünk megfelelő ellátására. A visszajelzések szerint az étrend-kiegészítők leggyakrabban „emlegetett” tulajdonságai közül a legfontosabbak, hogy a termék 100%-ban természetes hatóanyagokat tartalmazzon és rendelkezzen valamilyen tanúsítvánnyal. Ha viszont értőn és tudatosan választjuk meg az általunk fogyasztott élelmiszereket, nem feltétlenül van szükség kiegészítőkre.

Az étrend-kiegészítők nem helyettesítik a kiegyensúlyozott, egészséges étrendet. Az az étrend, amely bőségesen tartalmaz gyümölcsöket, zöldségféléket, teljes kiőrlésű gabonatermékeket, fehérjét, biztosítani tudja a szükséges tápanyagokat. Amennyiben valami oknál fogva nincs lehetőség az egészséges alapanyagok bevitelére, nyilvánvalóan szükségesek a kiegészítők is, de inkább törekedni kell a tényleges, minőségi tápanyagbevitelre, legyenek azok zöldségek, gyümölcsök vagy éppen húsok.#

Szerző: Budafoki Tamás / Airchef

Fotó: Pixabay

Címkék: ,,,,,,,,,,,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE