fbpx

A legtöbb szakács azon mesterkedik, hogy az általa készített étel minél kiemelkedőbb legyen. Azok az ételek, amelyeket már a megszokott receptúrák alapján készülnek, szinte mindig hozzák a megfelelő ízeket. Egy idő után viszont ezeket szeretnénk még izgalmasabbá tenni. Erre egy jó módszer az úgynevezett ízinjektor. 

Mi az az ízinjektor

Ez a kifejezés sok szempontból pontosan az takarja, aminek hangzik. Egy eszköz arra, hogy ízt fecskendezzenek az ételbe főzés előtt. Bár nem hangzik bonyolult dolognak, a valóságban mégsem olyan egyszerű. Először is, szükség van a megfelelő ízre és állagra, hogy a kívánt hatás elérhető legyen, illetve egy nagyon specifikus eszközre és a megfelelő technikára. Szerencsére mindkettő könnyen beszerezhető.

A gasztronómiai világban az ízinjektor egy méretes fecskendő. Folyékony pácok, alaplevek, fűszerkeverékek tárolására képes, és tűheggyel van ellátva. Így lehet a folyadékot bejuttatni a húsokba, például steakekbe, szárnyasokba, sültekbe, sertéskarajba, sonkákba, stb. Ahelyett, hogy a pác mártást vagy zsiradékot kívülről kanalazzuk a húsra, ennek az eszköznek a segítségével közvetlenül a hús belsejében éri el a megfelelő ízharmóniát. Mindezt a lédússágot grillezés, füstölés, sütés, levegőn sütés, vagy roston sütés előtt kell alkalmazni.

Fotó: Envato elements

Az ízinjektor előnye

Az ízinjektor igazán kiváló a magas hőfokon történő főzési módszereknél. Segít megtartani a nedvességet belülről kifelé, így ropogós külsőt tesz lehetővé anélkül, hogy kiszárítja a belső húst. Az is fontos, hogy a pác íze mélyen belül sütés közben minden falatot átitat, így az szakács által megálmodott plusz zamattal, aromával látja el a készülő ételt.

Az eljárás során a hús is megpuhul, különösen ha savas pácot használunk. Ezek a beinjektált folyadékok lehetnek például olyan összetevőkből, mint az ecet, citrom, bor, almabor, paradicsom vagy citruslevek. Az ilyen típusú pácok szétszedik az aminosavakat és „denaturálják” a húsfehérjéket, ami puhább húst eredményez.

A pác mártás konzisztenciája, tehát anyagsűrűsége, halmazállapota, az anyag alkotórészei határozza meg, hogy milyen íz befecskendezőre van szükség.

Fotó: Envato elements

Hogyan válasszunk ízinjektort?

Ha még valaki nem használta ezt a módszert a konyhán, biztosan találkozott már orvosi célra használt fecskendőket. A kulináris ízinjekcióhoz is hasonló eszközt használunk. A folyamat nagyon egyszerű, de nem árt figyelembe vennie néhány dolgot.

A pác mártás konzisztenciája, tehát anyagsűrűsége, halmazállapota, az anyag alkotórészei határozza meg, hogy milyen íz befecskendezőre van szüksége. A szabványos méretű injektortű kiválóan használható egyszerű olaj- vagy gyümölcslé alapú pácokhoz és finomra őrölt fűszerekhez. A „vastagabb”, sűrűbb szószokhoz, salátaöntetekhez, olvasztott vajhoz, pácokhoz, szükség lesz egy szélesebb végű, nagy átmérőjű tűre. Ez a darabosabb folyadékokat, például hagymát, fokhagymát vagy szárított paprikát tartalmazó keveréket is be tudja juttatni a hús szövetei közé.

Mivel az íz-injektor fecskendős része különböző méretekben kapható, figyelembe kell venni, hogy a nehéz vagy könnyű pácolást preferáljuk. A nagyobb fecskendők általában körülbelül 56.699 gramm pácot tartalmaznak, ezért ha egyetlen injektort vásárol valaki, nem pedig több méretű készletet, érdemes a nagyobbat választani.

Kiemelt figyelmet érdemel az injektor felépítése, különösen a fecskendő anyagösszetétele.

Fotó: Envato elements

Milyen anyagból legyen az ízinjektor?

Kiemelt figyelmet érdemel az injektor felépítése, különösen a fecskendő anyagösszetétele. A műanyag változatok olcsóbbak és mosogatógépben is moshatóak. Viszont a hátrányuk, hogy gyakran kell cserélni őket, mivel átveszik a mártások szagát és színét. A legmegfelelőbb alternatíva a rozsdamentes acél injektor, amely általában tartósabb, nem tartja meg az ízeket, és kevésbé valószínű, hogy baktériumokat tapadnak meg a felületén.

Miután kiválasztottuk a pác típusát és a legmegfelelőbb injektor méretet, figyelni kell arra, hogy az ízt oda vigyük be, ahol szükség van rá.

Fotó: Envato elements

Az ízinjektor használata

Miután kiválasztottuk a pác típusát és a legmegfelelőbb injektor méretet, figyelni kell arra, hogy az ízt oda vigyük be, ahol szükség van rá. Már itt ügyelni kell arra, hogy hol lesz felvágva majd a hús, illetve, hogy ne érjünk csontot. A szakemberek azt javasolják, hogy a tűt vízszintesen vezessük be vékony fehérje darabokhoz, például csirkehúshoz, szeletelt steakekhez vagy sertésszelethez. Ha nagy, vastag húst, például sült pulykát vagy sonkát készítünk, érdemes mélyebbre szúrni. Biztosítani kell a folyadék egyenletes elosztását, így kellő odafigyeléssel több helyre kell bejuttatni. Túlzásba sem szabad vinni, elkerülendő a húsban lévő túl sok lyuk létrehozását, mivel előfordulhat a főzési folyamat során a zamatos folyadék elvesztése. Javaslat, hogy lassan húzzuk ki a tűt és közben nyomjuk be a folyadékot.

Forrás

Címkék: ,,,,,,,,,,,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE