fbpx

Az érlelés folyamán a nemes penészgomba átjárja a sajtot, és világoszöldtől egészen sötétkék színűre festi azt. A kék sajt alatt a nemes penésszel érlelt sajtokat értjük.

Alapvetően a sajt, mint általános alapanyag, már ősidők óta a táplálkozásunk része. Megkérdőjelezhetetlen szerepe van a gasztronómiában, hiszen rengeteg fajtája és készítési módja ismert, ízeinek változatossága révén az egyik legfontosabb alapanyag. Fogyasztjuk magában, ételekben, főételként, köretként és desszertként is akár. A sajtok világa olyan szerteágazó, hogy több könyvet meg lehet vele tölteni. Vannak egészen egyszerű, könnyen beszerezhető fajtái, és vannak méregdrága, kuriózumként fogyasztható mennyei tételek.

Fotó: Flickr

A sajt tulajdonképpen savanyított, vagy felfőzött tejből – tejsavas erjesztéssel, alvasztással, a savó eltávolításával, préseléssel, vagy anélkül – készülő étel. Általában tehén, kecske, juh vagy bivaly tejéből készül savanyítással vagy felfőzéssel. A sajttejet főként rövid idejű hőkezeléssel pasztőrözik, amelynek során a patogén mikroorganizmusok elpusztulnak, majd oltóenzimmel és speciális baktériumtenyészettel beoltják, gyakran fűszerezik és érlelik.

Az ókortól kezdve világszerte ismert és kedvelt, egészséges tejtermék. A világon több ezer féle sajtot gyártanak. A fajták elkülöníthetők a tej eredetétől, a vaj zsírtartalmától, a feldolgozás és az érlelés hosszától stb. függően.

Fotó: Flickr

Kékpenészes sajtok különlegességei

A kékpenészes sajtok egyértelműen a gasztronómia magasiskolájának kellékei. A sajt elkészítésekor, érleléskor a tömböket átszurkodják hosszú, néhány milliméter vastagságú tűkkel. Ennek köszönhetően nemcsak a felületét éri a levegő, hanem az egész sajt „testét” át tudja járni. Kékpenészes sajtok lágy szerkezetű, kék penicillin gombatenyészettel beoltott sajtok. Nyirkos pincékben érlelik őket. Így a különböző penészek sokkal intenzívebben tudnak növekedni, és a sajt teljes egészét át tudják szőni. Ezek azok a kékes-zöldes színű csíkok, amik megjelennek érés közben. Tulajdonképpen a nemes penészgombák által alakul ki a kékes felület és az egyedi ízvilág.

Nem véletlen, hogy az erre szakosodott sajtmester levegőt juttat a sajtba, hogy a penészgombák minél nagyobb felületen szétterjedhessenek. Ez a mesterség is az ízek játékáról szól, hiszen a kék és a fehér penészgombák nagy egyetértésben befolyásolják az aromák, illatok, ízek kialakulását.

Az sem véletlen, hogy a kéksajtok – az esetek nagy százalékában – kissé sós ízűek. Az ok roppant egyszerű. A káros baktériumok elkerülése, megszüntetése érdekében, illetve a tartósításhoz általában sót használnak.

A kékpenészes sajtok jellegzetes íze leginkább a minőségi, édes borokkal hozható elő a fogyasztók számára. A kékpenészes sajtok sós-édes íze igazi gasztronómiai különlegességnek számít a legkifinomultabb ízléssel rendelkezők között is. A sajt kora szintén fontos tényező, hiszen minél tovább érlelik a sajtot, annál szárazabb lesz.

Fotó: Flickr

A kékpenészes sajtok – kihagyhatatlan az étrendből, mert egészséges

Már alapvetően is fontos az étrendünkbe beilleszteni a sajtot, különösen a kékpenészes sajtok esetében. Nemcsak egyszerűen azért, mert ellenállhatatlanul finom, hanem komoly tápanyagtartalommal is rendelkezik. Nem árt azt is tudni, hogy a kék sajtoknak roppant magas a kálcium tartalma, így jótékony hatással bírnak a csontok egészségének megőrzésében. Sokan nem tudják, hogy a csontjainkban lévő kálcium szépen lassan kiürül, ezért feltétlenül szükséges pótolni a táplálkozás során. Támogatja az idegrendszert, így stressz, alvászavar esetében is kifejezetten előnyösen hat. A kék sajt egy adagja körülbelül 150 milligramm kalciumot tartalmaz. Sok benne az A- B2- B12- D-vitamin, de a niacin, cink és foszfor tartalma is bőséges.

Fotó: Matusz-Vad

Montagnolo

A kékpenészes sajtok közül kiemelendő a Montagnolo – prémium minőséget képviselő sajt. Tehéntejből készítik, mérvadóan magas, több mint 70 százalékos zsírtartalommal rendelkezik. Fontos, hogy hideg érleléssel készül!

A kékpenészes sajt szinte minden ételt képes még magasabb szintre emelni! Rendkívül alkalmas köztes frissítő fogásnak. Kétségtelen erénye, hogy italok, főleg borok mellé kiváló kísérő. Elmaradhatatlan kelléke lehet a borkóstolásoknak, mivel nemcsak az ízek színes skáláját tudják ajándékozni az édestől a sósig, hanem kiemelik a különféle nedűk aromáját is.

Fotó: Flickr

A kék sajt igazi csemege

Az kétségtelen, hogy a francia étkezés és a gasztronómia történetének kiemelkedő eszköze a sajt. Fogyasztják előételnek, főételnek, desszertnek. Az ételsor elmaradhatatlan kelléke és az étkezés kihagyhatatlan fogása. A főétel és a desszert között felszolgált sajttál már klasszikus. A sajtok különleges ízekkel ajándékozzák meg az ízlelőbimbókat, ezért a legszakavatottabb, leginkább gourmet vendégek igényeit is képes kiszolgálni. Egyszerűen varázslatossá tudja tenni az ételsorokat. Jellegzetesek, de nem zavaróan intenzívek, persze csak ha megfelelő mennyiségben fogyasztunk belőlük. Összességében a kék sajt szenzációs és imádni való csemege, kihagyhatatlan kelléke egy igazi ínyenc ételsornak.#

Címkék: ,,,,,,,,,,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE