A libamáj zsírjában egész évben tökéletes előétel, de talán karácsony közeledtével a legaktuálisabb. Természetesen kacsamájjal is tökéletesen működik, a lényeg, hogy hízott alapanyaggal dolgozzunk. Akár otthon, akár a séfajánlat fogásaként készítjük el, ezzel a recepttel nem hibázhatunk!
A libamáj hozzávalói
- 1db hízott libamáj
 - 1kg libazsír
 - 1dl Tokaji Aszú
 - 6 rozmaring ág
 - csipet őrölt piros fűszerpaprika
 - 1 fej fokhagyma
 - só, bors ízlés szerint
 
A hagymalekvár hozzávalói
- 0,5 kg lilahagyma
 - 15 dkg kristálycukor
 - 1 dl whiskey (scotch)
 - 2,5 dl kóla
 - 1 ek só
 - ízlés szerint bors
 - 1 ek almaecet
 
A libamáj elkészítése
- A libamájat szedjük szét lebenyekre, majd szükség esetén erezzük ki. Sózzuk és borsozzuk. Kevés zsiradékon pirítsunk tört fokhagymát és adjuk hozzá a friss rozmaringágat. Ezen az aromatizált zsíron körbe pirítjuk a libamájat és előmelegített sütőben 180 °C-on 15 perc alatt készre sütjük, félidőnél pedig nyakon öntjük Tokaji Aszúval.
 - Közben készítsük el a lilahagymalekvárt, amihez kevés zsiradékon karamelizáljuk a kristálycukrot. Hozzáadjuk a vékony, félfőre vagy szeletekre vágott lilahagymát, sózzuk, majd felöntjük whiskey-vel és flambírozzuk. Mikor a hagyma már kicsit összeesett, fűszerezzük őrölt fekete borssal és öntsük fel a kólával. Addig főzzük, míg be nem sziruposodik a lekvárunk. A végén pedig kevés almaecettel fényesítsük.
 - A zsír elkészítéséhez, melegítsük fel a libazsírt. Tegyük bele az egész fokhagymát, rozmaringágat, főzzük össze pár percig, hogy az illóolajak elkezdjenek dolgozni.
 - Miután megsült a máj, válasszunk egy szép üvegedényt, aminek az aljára kevés őrölt piros fűszerpaprikát szúrunk. Erre ráhelyezzük a libamájat és rászűrjük az aromatizált sült zsírt, a sült fokhagymákat pedig a máj mellé tesszük és így hagyjuk kidermedni.
 
Tálaláskor tálaljuk pirított vajas kaláccsal és a lilahagymalekvárral.
Jó étvágyat!



















