fbpx

Az igazán minőségi, komoly szakácskések világa átfogó ismereteket kíván. A séfkésekről szóló cikkünk második része is rengeteg olyan információt, tudást tartalmaz, amit csak évek hosszú sora alatt lehet megtanulni. Balogh Lajos, a Damsteelpro márka tulajdonosa, forgalmazója, ezúttal is izgalmas dolgokra mutatott rá.

Fotó: Balogh Lajos Damascus Steel

Budafoki Tamás: Milyen lépései vannak egy kés elkészítésének?

Balog Lajos: A késpenge megmunkálása a technológiai folyamat első része. A pengék vágó maggal (core) és különböző számú laminált réteggel kovácsolva készülnek. Például egy 67 rétegű késpenge tartalmaz egy VG-10 core-t és oldalanként 33 réteget. A 33 réteg 17 lágy és 16 kemény réteg laminált összeillesztését jelenti. Ezek hivatottak a 60 HRC keménységű core “védelmére” annak ridegsége miatt. Ha már a szívünket beleadtuk a kovácsolásba, akkor a lelkünkön a sor. A pengét a kovácsolást követően edzeni kell. Ez a vákuum hőkezelési eljárást jelenti, amelynek fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. A késpengék a kemence zárás után vákuum környezetben 400 fokra hevítődnek és ezen az egyenletes hőfokon négy- öt óra hosszan tartjuk. Ez idő alatt az anyagban esetlegesen lévő feszültség, zárvány eltűnik, így hibátlan lesz a végeredmény.

Egyúttal valamennyi kémiai elemből kihozzuk a 100%-os tulajdonságát, így nem kitöltő anyag marad a késben. A hőkezelés végeztével sokkolásként kap egy 1 órás, mínusz 80 fokos nitrogénes fürdőt, ami fixálja az összes kémiai folyamatot. Ezen a ponton alakul ki az éltartósság. Vannak olyan speciális pengék, ahol az edzési érték +1100 és -180 fok közötti. Ez az eljárás garancia a minőségi késkészítésben, ahol az edzési folyamat az elejétől a végéig szabályozott. Ha a penge alul lett edzve, akkor rossz lesz az éltartóssága, ha felül lett edzve akkor túl kemény lesz, ami törik és élezhetetlenné válik.

Damsteel pro

B.T.: Mi a helyzet azokkal a legendákkal, amik keringenek, hogy azok ‘a japán séfkések a legjobbak, amiket generációkon át ugyanúgy készítenek’?

B.L.: A tradíció szent és sérthetetlen Japánban, illetve más Dél-Kelet ázsiai manufaktúrákban. Ezek a legjobb késműhelyek. Ettől viszont elkülönülnek a nagyobb késgyárak. Tradícióra alapozva modern technológiát alkalmaznak, és úgynevezett félmanufakturális gyártást képviselnek. Így kiváló minőségű késeket hoznak létre. A tömegtermelést végző késgyárak már lézer technikákat, késélező robotokat használnak a több tízezres darabszám teljesítése végett. Itt keletkeznek azok a kések, melyekkel tele vannak a háztartások fiókjai, pár ezer forintért pár hétig vágnak. A magam részéről ezt kés- környezetszennyezésnek tartom.

B.T.: Ezek szerint akkor ‘a japán séfkések a legjobbak’ sztereotípia, csak félig-meddig igaz?

B.L.: A japán kések nagyon jó kések csakúgy, mint más országok minőségi kései. Az általuk gyártott acélok nemcsak a késgyártásban, hanem gépi berendezésekben, szerszámokban egyaránt megtalálhatóak és ott is átlagon felül teljesítenek. Szerénységük révén nem is neveznek meg legjobb acélt, hanem top 5, illetve top 10-es listák vannak. De az ár, az ár. Van, aki a más termékekkel való összehasonlítás okán drágának tartja és van aki úgy véli, hogy az ár-érték arányt a tradíció és a jó hírnév dobja meg.

A hamis termékek elleni legjobb védekezés, ha olyan helyről vásárolsz, ahol garantálják a termék gyári eredetét.
Fotó: Envato elements

B.T: A korábban említett fontos körülmények melyikével találkozik az, aki a Damsteelpro márkát szeretné választani?

A hamis termékek elleni legjobb védekezés, ha olyan helyről vásárolsz, ahol garantálják a termék gyári eredetét. Ilyen az én Damsteelpro márkám is, melyet kizárólag én forgalmazok. Közvetlenül a gyárból érkezik, gyári áron, nagykereskedő beiktatása nélkül. Így a közvetlen beérkező termékek kizárják azt, hogy hamisítás részesévé váljanak. Nem no-name terméket kapsz, hanem márkanévvel ellátottat, jelen esetben saját nevemet is adom hozzá. Ennek köszönhetően, ha probléma merülne fel, azt tudod érvényesíteni, mivel én a vásárlás után is itt vagyok. A kések különböző rétegszámban kovácsolt damaszkuszi acélok, prémium minőségben. A kovácsolást követően vákuum hőkezelési eljárást kap a penge. Ez sokak számára ismeretlen edzési mód, viszont a legjobb a világon és a legfontosabb munkafázis. Gyári élének tompulása után kizárólag minimális fenésre szorulnak és semmi másra. Nincs szükség tehát „csodaélezőkre” sem.

Lehetőség van a termékek személyes megtekintésére, nem "zsákbamacska" és nincsenek apróbetűs részek. Nálam 2-féle tesztkés áll rendelkezésre, kipróbálásra, a vélemények pedig több fórumon is megtekinthetőek.
Fotó: Balogh Lajos Damascus Steel

B.T.: Milyen előnyei vannak, ha szakértőtől szerzi be valaki a késeket?

B.L.: Lehetőség van a termékek személyes megtekintésére, nincs „zsákbamacska” és nincsenek apróbetűs részek. Nálam 2-féle tesztkés áll rendelkezésre, kipróbálásra, a vélemények pedig több fórumon is megtekinthetőek. Lehetséges a https://damsteelpro.com weboldalon, a Google céges profilban, a Facebook– oldalon, egy teljesen erre a célra nyitott oldalon. Van lehetőség ingyenes tanácsadásra is, melynek nem feltétele a vásárlás. A termékek nagyobb gasztronómiai fesztiválokon is kiállításra kerülnek, valamint sok neves séf használja a termékeinket. Szerintem a kiválóság ma már nem luxus! Damsteelpro kések használata végleges megoldást nyújthat. Mivel nincs szükség élezési szolgáltatásra, a kések időközönkénti pótlására, az ár megtérülése garantált.

Egy igazán jó kés szinte egy életre szól, a legszebb ajándék lehet, akár a szakmabeliek, akár az amatőr szakácsok számára. „VÁGJON EGÉSZSÉGETEKRE!”

Címkék: ,,,,,,,,,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE