fbpx

Németországból indult, Magyarországon él. Közgazdászként végzett, egész életében vadászott, majd séf lett. Egy érdekes életút a vadételek vonzásában. Interjú Vári Dáviddal.

Magyarország egyetlen olyan séfje vagy, aki már gyerekkora óta foglalkozik a vaddal és a vadételekkel. Hogyan kezdődött?

-Németországban nőttem fel, Frankfurt mellett. Nálam az egész teljesen természetesen kezdődött. Gyerekfejjel csöppentem bele ebbe a világba a legjobb barátomnak a nagybácsija révén, aki vadász volt. Elkezdtem vele járni vadászatokra és, még gyerekként, már akkor megfogott a természet. Imádtam az egész hangulatát. Ott voltam vele hajnalban, részt vettem a vad hajtásokban, és a végén láttam a nemes trófeákat. Azt is hozzátenném: mi kell egy tizenéves fiúnak több?! Vadregényes környezet, a vadászat izgalma, puskák. Nem is volt kérdéses számomra, hogy én is követem keresztapám példáját. Így történt, hogy 18 éves korom óta vadászom.

Fotó: Pixabay

Miért jöttél haza?

-Kint éltem és tanultam. Valójában teljesen átlagos életet éltem és persze közben vadászgattam. Alapvetően teljesen más területen kezdtem felépíteni az életem, mivel közgazdászként végeztem. Kint is tettem le a vadászvizsgát, ami egyébként sokkal komolyabb és összetettebb, mint az itthoni. Nem csak a szabályrendszereket kell megtanulni, hanem a természet működését. Tudni kell az erdőgazdálkodásról, a növényekről, természetesen a különböző vadfajokról – mindent. És ehhez még egy nagyon komoly technikai anyag is hozzájön. Egyszóval, Németországban nőttem fel, de valahogy mindig hazahúzott a szívem. Egyszerűen kint nem éreztem jól magam. Ezért,  most már több mint tíz éve, fogtam magam és hazaköltöztem. Sok mindennel foglalkoztam, főleg az eredendő szakmám miatt – leginkább az üzleti területen – , és mivel saját magamat el kellett látnom, mindig főzőcskéztem otthon.

Fotó: Vári Dávid

– Honnan jött a főzés?

– Ez is a vadászat kapcsán indult, gyerekkoromban. Csak akkor még nem tudatosan foglalkoztam vele. Engem mindig is érdekelt az, hogy miként tudom magam ellátni. A természet közelsége magában hordozta azt, hogy milyen alapanyagokat lehet felhasználni egy-egy vadételhez. Szóval gyűjtögettem, ízlelgettem és próbáltam szinte mindent, amit az erdő adott. Ekkor még persze nem főztem. Mikor viszont rá lettem kényszerülve, imádtam ételeket készíteni. Az lett a jellemző, hogy bármilyen összejövetel is volt a barátokkal, ismerősökkel, a végén mindig nekem szóltak hogy főzzek. Mondhatjuk azt is, hogy hobbiséf lettem. Természetesen rengeteg vadételt készítettem, hiszen bementem az erdőbe és levadásztam a vadat, hozzágyűjtöttem köretnek valót és el is készítettem azt. Talán nem túlzás állítani, hogy a vad és az erdei alapanyagokból készített ételek területén Magyarországon én vagyok az egyik legtapasztaltabb szakember. Ez a szenvedély azóta is tart, sőt, nem csak maga a vadászlét és vadász élet, hanem az ezzel kapcsolatos ételek szerelmese is lettem.

Fotó: Pixabay

Sokan főznek hobbiból, de te ennél tovább mentél, hiszen konyhafőnök lettél.

Persze! Ez ugyanolyan eredendően jött nálam, mint a vadászat. Mint említettem, ez mindig bennem volt. Valójában én nem tudtam magamról, hogy tudok főzni – persze folyamatosan műveltem – ,de hogy ez a szakmám is lesz, eredetileg nem is gondoltam volna. Akkor vált komolyabbra a számomra, mikor ténylegesen belecsöppentem a dologba. Az akkori barátnőm mindig mondogatta, hogy jól főzök és kéne ezzel kezdeni valami. A tudtom nélkül nevezett be engem egy televíziós főzőshow-ba, ami egyébként a mai napig műsoron van. Szóval ott álltam benevezve,  ahogy lenni szokott, próbafőzés, és végül már csak azt vettem észre, hogy benne vagyok a műsorban, és a világ szeme láttára főzök. Akkor derült ki, hogy ez tényleg jól megy nekem, hiszen neves séfektől kaptam rendkívül inspiráló pozitív megerősítéseket. Az ominózus műsor után valahogy belecsöppentem ebbe a szakmába.

Sokan főznek hobbiból, de te ennél tovább mentél, hiszen konyhafőnök lettél.

-A főzés már rég megvolt, az alapanyagok ismerete természetes volt a számomra. Azt nem állítom, hogy egyből mindent tudtam, de megtanultam. Talán az a szerencsém, hogy elég gyorsan magamba tudom szívni az ismereteket és gyorsan ment. A műsor után tehát tovább fejlesztettem magam, konyhákon dolgoztam, és sokat köszönhetek azoknak, akik ebben mellettem álltak. Sárközi Ákostól például iszonyatosan sokat tudtam tanulni. Szóval egyre-másra jöttek a felkérések, és végül már több konyhát is vezettem. A gazdasági részét, az anyaggazdálkodást – mint közgazdász – nem kellett magyarázni, az ételkészítés pedig, mondjuk úgy, zsigerből jött.

Fotó: Vári Dávid

Egy könyv, a „TERÍTÉKEN” címmel (mely a vad gasztronómiával foglalkozik) is fűződik a nevedhez. Ez hogyan jött létre?

-Miután már konyhafőnökként dolgoztam és a szakma megismert, mindenki tudta rólam, hogy a vadételek az én speciális területem. Valójában senki nem foglalkozott ezzel olyan mélységében, mint én, és a mai napig sem. Úgy kezdődött, hogy egy vadászújság felkért, hogy írjak nekik recepteket. Ez végül annyira jól sikerült, hogy elgondolkodtunk egy vadgasztronómiai tévéműsor készítésén. Sajnos ez a project zátonyra futott, de a gondolatisága megmaradt bennem.

A szerencse a szerencsétlenségben az volt, hogy közben Széplaki Péter, a BOOOK Kiadó vezetője felhívott engem. Mondta, hogy szimpatikus figura vagyok, ismeri a pályafutásomat, neki meg lenne egy jó ötlete. Azt találta ki, hogy vadász szakácskönyvet még senki sem csinált, és ez egy hiánypótló receptgyűjtemény lenne. Megkérdezte, van-e kedvem közreműködni. Egy pillanatig sem gondolkodtam a válaszon. Tulajdonképpen tele van a fejem vadas ételekkel, imádom csinálni és már akkor megvolt a kis „titkos füzetem”, amiben már akkor töménytelen receptet írtam le ebben a témában.

A könyvben a vadászatról is szó van?

– A célom az volt, hogy ez ne „csak” egy receptgyűjtemény legyen. Inkább egy útmutatás a természetről, a vadászhagyományokról, ugyanakkor megismerje az olvasó hazánk vadászható és ehető vadfajait. A könyvben 16 vad faj van, ami fogyasztható, és számos megye és tájegység feltűnik a lapjain – tehát megfordultunk a magyar gasztrotérképen. Beleírtuk a nagy magyar specialitásokat, természetesen vadra. Fontos volt az is, hogy élményszerű legyen, ezért teletűzdeltük mindenféle vadász és séf sztorival, hiszen a kilencven recept mellé fontos az is, hogy érthetőek legyenek a miértek, ne csak maga a technika. Sok-sok képen, illusztráción keresztül lehet végigkísérni egy vadász mindennapjait, a vadászatot, a vadak ismérveit és a belőlük készíthető ételeket.

Fotó: Pixabay

Miért ajánlanád ezt a könyvet és kinek?

– Mindenkinek! Az átlagembertől a séfekig. Van tradicionális konyha benne, de inkább egy útmutató, hogy az elveszett, vagy elfeledett alapanyagok visszakerüljenek a gasztronómiába. Ez az én feladatom, úgy látszik, mint „vad nagykövet”. Hazánk az egyik legjobb vadászterület Európában, és komoly múltunk van a vadételekben is, és ezt tudatosítani kell, az elfeledett recepteknek nem szabad eltűnniük. A könyv úgy van felépítve, hogy az ételek elkészítése elindul a könnyűtől és a legnehezebbekkel fejeződik be. Tele van érdekességgel, például, hogy a szarvas belsőségek kiválóak lehetnek egy jó hurkához, vagy a rántott őzvelő, borzpaprikás és még sorolhatnám… A vadakból készíthető ételek egy olyan kiaknázatlan terület, aminek szeretném, ha felismernénk a fontosságát. Ezt nem azért mondom, mert én vadhúsfanatikus vagyok, hanem csak egyszerűen ebben élek és ismerem a témát. #

Forrás: Aircher

Címkék: ,,,,,,,,,,,,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE