Az ízek kifinomult élvezőjének kedvenc ételei közé tartozik a bableves füstölt csülökkel. Az egyik leghagyományosabb magyar étel volt, és kedvence több híres írónknak is. Elkészítéséhez nem kell nagy szaktudás, csak a recept pontos betartása. Most eláruljuk az apró trükköket is, amely tökéletessé teheti az ételt.
Hozzávalók:
- Füstölt csülök
- Vöröshagymakocka DARTA
- Fokhagyma
- Petrezselyemgyökér
- Sárgarépa
- Zeller, Zellerszár
- Burgonya
- Három fajta szárazbab
- Só, fekete bors
- Babérlevél
- Őrölt kömény
- Pirospaprika
- Csipetke
- Zsír a rántáshoz
Elkészítés:
Elsőként az egész füstölt csülköt feltesszük egy nagy fazékban főni. Fontos, hogy a víz ellepje, és mivel hosszú ideig készül, ezért néha vissza is kell pótolni a folyadékból.
Eközben egy külön fazékban a babot is feltesszük főni. A levesünk minél kerekebb és különlegesebb lesz, ha több fajta babot használunk (fehér, vörös és tarka).
Egy lábasban, kevés zsiradékon ledinszteljük a vöröshagymát, hozzátesszük a fokhagymát, a megtisztított kockára vágott leveszöldségeket. Kb. 10 percig fedő alatt kis lángon összepároljuk a hozzáadott fűszerekkel (só, bors, kömény, babérlevél). Ezután beletesszük a kis kockára vágott burgonyát, meghintjük fűszerpaprikával, majd felöntjük vízzel és a füstölt csülök levével vegyesen. Készre főzzük. Végül összeforraljuk a megfőzött babbal, a csipetkével és a kockára vágott kicsontozott füstölt csülökkel. Legvégül egy magyaros rántással kellemes állagúra sűrítjük. #