A békacombot idehaza talán még napjainkban is sokan extrém ételnek tartják, ám a fogyasztásának csaknem ezer éves hagyománya van Franciaországban. Egyfajta kiskapu volt katolikus egyház böjti időszakában. A leleményes szerzetesek halnak nevezték, így kerülhetett az egyházi húsfogyasztási tilalom időszakában is az asztalukra. Később a lakosság széles körében is elterjedt a békacomb fogyasztása.
A rántott békacombot megbolondíthatjuk pankotával, vagyis japán zsemlemorzsával. Ez nem más, mint kenyérből készült nagy szemcséjű morzsa.
Hozzávalók:
Só, bors
Kukoricaliszt
Tojás
Panko morzsa
Olaj
A mártogatóshoz:
Vaj
Lime és citrom
Tejszín
Só, fehér bors
Petrezselyemzöld
Kukoricakeményítő
Elkészítés:
A megtisztított békacombokat enyhén sózzuk és borsozzuk, majd 5 percre citrom és lime levével megcsepegtetve állni hagyjuk. Ezután kukoricalisztbe, felvert tojásba és panko morzsába panírozzuk. Közben egy serpenyőben bő zsiradékot hevítünk, majd aranybarnára sütjük benne a békacombokat. Az olajból kivéve papír kéztörlőre helyezzük lecsepegni.
A mártogatóshoz vajon megfuttatjuk a citrom és lime héját, finomra vágott petrezselyemzöldet szórunk rá, majd felengedjük tejszínnel. Ízesítjük sóval és fehér borssal, a legvégén pedig keményítővel mártogatós állagúra sűrítjük.#