fbpx

Az ideális steak elkészítéséhez nélkülözhetetlen a  nagyszerű alapanyag, a szárazon, vagy nedvesen érlelt marhahús, megfelelő húsvastagság. Fontos tudni, hogy annál zamatosabb lesz a steak, minél inkább pókhálószerűen van zsírszövettel átszőve a hús. Sütéshez ideális például a rib eye.

Ám a steak sütésének is vannak nagyon fontos szabályai, amelyeket, ha betartunk bizonyos, hogy nagyszerű lesz az eredmény! Most eláruljuk a titkot!

Alapanyagok

Ezek a szabályai a steaksütésnek:

  1. Ne rázzuk a serpenyőt, és egyszerre kevés húst süssünk, hogy magas maradjon a hőmérséklet
  2. Olajat és vajat használjunk a sütéshez
  3. Sütés előtt sózzuk és borsozzuk
  4. Felhasználás előtt 1-2 órával vegyük ki a hűtőből
  5. Mindig süssünk kérget a húsra
  6. Ne szurkáljuk a steaket, ételfogó csipeszt használjunk
  7. A pihentetést soha ne hagyjuk ki
  8. Acélból vagy öntöttvasból készült serpenyőben süssük
  9. Mindig forró legyen a serpenyő
  10. A steaknek nem kell forrónak lenni, melegen fogyasszuk
  11. Sima pengéjű, éles késsel vágjuk, a rostirányra merőlegesen

Hozzávalók:

A steak elkészítés:

  • A marhahúst sütés előtt legalább egy órával kivesszük a hűtőből, hogy kissé átmelegedjen, ne legyen hűtőhideg! A serpenyőt tűzforróra hevítjük, csurranásnyi olívát öntünk bele.
  • A húst sütés előtt sózzuk, borsozzuk. Amikor füstöl, ráhelyezzük a steaket, és mindkét oldalát egy-egy percig megpirítjuk. Ezután tepsire helyezzük a steakeket, és 180 fokos sütőben 4-6 percig sütjük. Ha letelt az idő, vegyük ki a sütőből és hagyjuk pihenni. Ez idő alatt a húsnedvek újra eloszlanak, így puha, szaftos marad a hús. 
  • A serpenyőt, amiben a húst sütöttük, tegyük újra tűzre, dobjunk bele két-három kocka vajat, és várjuk meg, míg felhabzik, majd dobjunk rá pár gerezd héjával zúzott fokhagymát és friss kakukkfüvet. A húsokat forgassuk át a habzó vajban, kissé pirítsuk, kanállal folyamatosan locsolgassuk a vajjal.
  • A tökéletes steakhez nélkülözhetetlen ez a három lépcsőben történő sütés, a hús pihentetése, és hogy ne hűtőhidegen kezdjük sütni!#

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE