Az ideális steak elkészítéséhez nélkülözhetetlen a nagyszerű alapanyag, a szárazon, vagy nedvesen érlelt marhahús, megfelelő húsvastagság. Fontos tudni, hogy annál zamatosabb lesz a steak, minél inkább pókhálószerűen van zsírszövettel átszőve a hús. Sütéshez ideális például a rib eye.
Ám a steak sütésének is vannak nagyon fontos szabályai, amelyeket, ha betartunk bizonyos, hogy nagyszerű lesz az eredmény! Most eláruljuk a titkot!
Ezek a szabályai a steaksütésnek:
- Ne rázzuk a serpenyőt, és egyszerre kevés húst süssünk, hogy magas maradjon a hőmérséklet
- Olajat és vajat használjunk a sütéshez
- Sütés előtt sózzuk és borsozzuk
- Felhasználás előtt 1-2 órával vegyük ki a hűtőből
- Mindig süssünk kérget a húsra
- Ne szurkáljuk a steaket, ételfogó csipeszt használjunk
- A pihentetést soha ne hagyjuk ki
- Acélból vagy öntöttvasból készült serpenyőben süssük
- Mindig forró legyen a serpenyő
- A steaknek nem kell forrónak lenni, melegen fogyasszuk
- Sima pengéjű, éles késsel vágjuk, a rostirányra merőlegesen
Hozzávalók:
- Rib-eye steak
- Olívaolaj
- Só
- Bors
- Fokhagyma
- Kakukkfű
- Vaj
A steak elkészítés:
- A marhahúst sütés előtt legalább egy órával kivesszük a hűtőből, hogy kissé átmelegedjen, ne legyen hűtőhideg! A serpenyőt tűzforróra hevítjük, csurranásnyi olívát öntünk bele.
- A húst sütés előtt sózzuk, borsozzuk. Amikor füstöl, ráhelyezzük a steaket, és mindkét oldalát egy-egy percig megpirítjuk. Ezután tepsire helyezzük a steakeket, és 180 fokos sütőben 4-6 percig sütjük. Ha letelt az idő, vegyük ki a sütőből és hagyjuk pihenni. Ez idő alatt a húsnedvek újra eloszlanak, így puha, szaftos marad a hús.
- A serpenyőt, amiben a húst sütöttük, tegyük újra tűzre, dobjunk bele két-három kocka vajat, és várjuk meg, míg felhabzik, majd dobjunk rá pár gerezd héjával zúzott fokhagymát és friss kakukkfüvet. A húsokat forgassuk át a habzó vajban, kissé pirítsuk, kanállal folyamatosan locsolgassuk a vajjal.
- A tökéletes steakhez nélkülözhetetlen ez a három lépcsőben történő sütés, a hús pihentetése, és hogy ne hűtőhidegen kezdjük sütni!#