Mostanában szerencsére egyre többet fogyasztunk mangalicahúst. Mindamellett, hogy egyre népszerűbb, még egészségesebb is, mint a hagyományos sertés. A megfelelő technológiával egyedülálló textúrát érhetünk el a kimagasló élvezeti értékért.
Hozzávalók 4 főre:
Só
Őrölt fekete bors
Olaj 1 dl
Köretajánlás:
Mediterrán forgatott burgonya
Burgonyagolyó FRISS Aviko: 1 kg
Só
Őrölt fekete bors
Aszalt paradicsom: 0,1 kg
Fekete olívabogyó karikára vágva 0,1 kg
Bazsalikom fagyasztott DARTA :0,01 kg
Elkészítés:
Mostanában egyre több háztartásban található a sous vide eljáráshoz szükséges eszközpark. Nem kell méregdrága eszközökre gondolni, csak egy külső vákuumozóra és egy sous vide rúdra van szükség. Ezt a receptet ezek segítségével fogjuk elkészíteni.
Felszeleteljük a mangalicakarajt minimum ujjnyi vastag szeletekre. Ízesítjük sóval és fekete borssal, majd egy vákuumzacskóba helyezve egy kis darab vaj kíséretében levákuumozzuk. Beletesszük 35 percre egy 65 °C-os vízfürdőbe, ebből kivéve pedig hirtelen lehűtjük hideg vízben. A zacskókat kibontva egy serpenyőben zsiradékot hevítünk, amelyben készre kérgezzük a hússzeleteket. Ezután néhány perc pihentetés után már tálalhatjuk is.
Közben elkészítjük hozzá a köretet is, amely rendkívül egyszerű. A pasztörizált burgonyagolyókat meleg vízzel átmossuk, majd egy kevés vajon kissé megpirítjuk. Ezután felcsíkozott aszalt paradicsomot és karikára vágott fekete olívabogyót adunk hozzá, és körülbelül egy evőkanál fagyasztott bazsalikomlevelet. Azonnal tálalható.#