A rókagomba igazán különleges, semmivel sem összetéveszthető ízének köszönhetően mindent fejedelmi fogássá varázsol. Most egy krémes, tejszínes mártást készítünk vele, hozzá pedig a tökéletes sertésszűz kerül tányérra. Már csak az a kérdés, milyen fehérbor illene hozzá…?
Hozzávalók 4 főre:
600 g sertésszűz
100 ml olívaolaj
200 ml főzőtejszín
200 g rókagomba
2 db tojás
200 g finomliszt
1 fej salottahagyma
2 gerezd fokhagyma
Friss petrezselyemzöld
Só
Bors
Elkészítés:
A sertésszüzet lehártyázzuk, sózzuk, beolajozzuk a felületét, és egy füstölésig hevített serpenyőben körbepirítjuk, kérgesítjük. Ezután 180 fokra előmelegített sütőbe helyezzük 10 percre. Közben elkészítjük a galuskát. Egy fazékban vizet forralunk, sózzuk. Egy keverőtálba mérjük a lisztet. A tojásokat dolgozzuk össze a liszttel, sóval, és annyi vízzel, hogy közepes sűrűségű, sima galuskatésztát kapjunk. A tésztát galuskaszaggatóval szaggassuk lobogó, sós vízbe. Időről-időre keverjük meg, hogy ne álljon össze. Ha a tészta feljön a víz tetejére, leszűrjük, leöblítjük, és egy serpenyőben olvasztott vajon kicsit átpirítjuk. A sertésszüzet kivesszük a sütőből és pihentetjük. A pirításra használt serpenyőben olajat hevítünk, megdinszteljük benne a salottahagymát, majd a reszelt fokhagymát is beletesszük. Hozzáadjuk a megmosott, feldarabolt rókagombát és készre pirítjuk. A végén megszórjuk frissen vágott petrezselyemzölddel, felöntjük tejszínnel, 1-2 perc alatt beforraljuk, majd a galuskával tálaljuk. #