Ez a tenger gyümölcseivel turbózott rizottó egy igazán krémes, könnyed, kellően pikáns egy kellemes gourmet délutánhoz. Figyelem, csakis frissen fogyasszátok, akkor viszont gátlástalan mennyiségben!
Hozzávalók 4 főre:
- 27 dkg arborio rizs
- 1,2 dl zöldség alaplé
- 2 db vöröshagyma
- 1 üveg száraz fehérbor
- 15 dkg vaj
- 20 dkg parmezán
- 1 csokor friss bazsalikom
- 40 dkg tenger gyümölcsei mix
- 1 üveg bazsalikom pesztó
- 3 gerezd fokhagyma
- fél citrom leve
- 1 csokor friss petrezselyem
- 1 db chili
- olívaolaj
A rizottó elkészítése:
- Egy serpenyőben pirítsuk üvegesre a finomra vágott vöröshagymát, majd adjuk hozzá az arborio rizst, és 1 gerezd fokhagymát reszelve.
- Pirítsuk át őket együtt, majd amikor a fokhagyma már éppen elkezdene pirulni, öntsük fel 1 dl fehérborral.
- Ha ez elpárolgott, öntsünk hozzá 1 dl alaplevet, majd ismételjük meg a borral és csak ugyan az alaplével ezt a folyamatot. Akkor tökéletes a rizottónk, ha a rizs keményítőjétől az alapleves-boros levünk sűrű, nyúlós állagúan szaftos és a rizsszemek kóstoláskor kellemesen roppanak a fogaink alatt. Ez azért fontos, mert a jó rizottó titka, hogy az arboriot aldante főzzük.
- A végén adjunk hozzá 11 dkg kockázott vajat és 11 dkg reszelt parmezánt, majd keverjük át óvatosan. A végeredmény egy zseniális, savas behatású, krémes és parmezános egyveleg. Ezzel már készülhetünk is a tálaláshoz, de még gyorsan csináljuk meg a tengeri ketyeréket.
A tenger gyümölcsei elkészítése:
- Forró serpenyőbe öntsünk olívaolajat, dobjuk bele 2 gerezd zúzott fokhagymát és pár szelet chilit – ezt ízlésre bízom, ki mennyire bírja az erőset.
- Tegyük hozzá a tengergyümölcseit és jól pirítsuk át együtt őket.
- Locsoljuk meg a facsart citrom levével, szórjuk meg friss, finomra vágott petrezselyemzölddel, pörgessük át és locsoljunk rá kevéske fehérbort, ezzel megállítjuk a pirítás folyamatát. Amint egy kicsit kiforrta magát vegyük is le a tűzről, adjuk hozzá a maradék 4 dkg hideg vajat és óvatosan keverjük el, hogy krémes legyen a ragunk.
Tálalás:
- Tálaláskor egy mélyebb tányérba halmozzunk a kész rizottónkból, egy kanál segítségével pedig kedvünk szerint tegyünk a tetejére a tenger gyümölcseiből.
- Végül locsoljuk meg egy kis bazsalikom pestóval és szórjuk meg egy kis parmezánnal, helyezzünk rá pár levél friss bazsalikomot.
Jó étvágyat kívánok!