Koronázzuk meg az Oktoberfestet egy igazán ropogós, omlós, sörben sült bőrös karajjal. Figyeljük, „simogassuk”, locsoljuk. Mi kell annál még több, hogy a saját szaftjába is bele mártogatjuk?! Egy korsó sör, amivel öblíthetjük! Kövessétek a receptet lépésről-lépésre és a siker garantált.
Hozzávalók 4 főre:
- 1 rúd bőrös sertéskaraj
- 20 dkg zsírszalonna
- 2 db sárgarépa
- 3-4 szál rozmaring
- 1 db burgonya
- 2 szálzeller vagy egy kisebb darab zellergumó
- 1 db fehérrépa
- 1 fej vöröshagyma
- 5 gerezd fokhagyma
- 15 db parajos zsemlegombóc
- 1-2 ek finomliszt
- 4 dl alaplé
- 1 dl vörösbor
- 5 dl sör (világos, búza, barna ki, mit szeret)
- Só, bors ízlés szerint
A bőrös karaj elkészítése:
- A bőrös karajt tetszőlegesen bevagdossuk, majd jól bedörzsöljük sóval és borssal.
- A szalonnát szeletekre vágjuk, beirdaljuk és egy magasabb falú tepsi aljába helyezzük és rá tesszük a karajt.
- Halmozzuk köré a darabolt, pucolt répáka, burgonyát, zellert, a cikkekre vágott vöröshagymát, zúzott fokhagymát és a friss rozmaringot.
- Öntsünk alá kevés vizet, majd öntsük nyakon a sörrel. 180-200 °C-ra előmelegített sütőben kb. 60 percig süssük alufólia alatt. Közben többször locsolgassuk a sörrel és dörzsölgessük a bőrt a szalonnával. Ettől lesz igazán ropogós és fényes a bőre.
- 60 perc elteltével a karajról szedjük le a fóliát, locsolgassuk át a szaftjával, öntsünk rá még egy kevés sört és tegyük vissza a sütőbe, hogy a bőre szép aranybarna legyen. Gyakran ellenőrizzük és locsolgassuk. Miután elkészült, a karajt tegyük külön egy tálra pihenni, legalább 20 percig. Ezalatt pont elkészül a mártásunk!
A gravy elkészítése:
- A felesleges zsírt kanalazzuk le a tepsiben maradt zöldségekről vagy egy papírtörlő segítségével itassuk le róla.
- A zöldségeket törjük át burgonyanyomóval, passzírozzuk át egy szűrőn, szórjuk rá a lisztet és kezdjük el egy lábasban forralni.
- Ezután öntsük fel a borral, alaplével és alaposan forraljuk vissza.
A zsemlegombócok elkészítése:
- A parajos zsemlegombóccal annyi dolgunk lesz, hogy sós, forró vízben 30 perc alatt készre főzzük. Arra érdemes figyelni, hogy forralás után alacsonyabb tűzön főzzük, majd miután kész, 5 percig hagyjuk pihenni a főzőlében.
- Tálalás előtt a bőrös karajt ujjnyi szeletekre vágjuk, a gombócok mellé kínáljuk, végül meglocsoljuk a mártással. Testesebb barna sörrel ajánlom.
Jó étvágyat!