Egy különleges étel a “nem mindennapokra” ha valami igazán fantasztikus ételt szeretnénk a családnak tálalni, vagy a vendégeinket elkápráztatni! A sous vide eljárásnak köszönhetően pedig nem kell attól tartani, hogy a szarvas száraz lesz.
Hozzávalók 4 főre:
- 1 kg sous vide szarvasnyak
- 1 dl száraz vörösbor
- 5 dkg 72%-os étcsokoládé
- 4 dkg vaj
- 16 dkg cukkini
- 6 dkg baconszalonna
- 2 ág friss kakukkfű
A sous vide szarvasnyak elkészítése:
- A szarvasnyakat először vissza kell regenerálnunk. Ehhez egy gyorsforralóba vagy egy kis lábasban tegyünk fel vizet melegedni és ha gyöngyözik, vegyük a hőmérsékletet a legalacsonyabbra. (Amennyiben van otthon egy sous vide gépünk, állítsuk 56 fokra a vízhőt és ebben melegítsük 15 percig).
- Ha ez megvan, kivesszük a vízből, és egy serpenyőben körbe pirítjuk a húst a vajon.
- Hogy elkerüljük a szarvasnyak kiszáradását, közben locsolgassuk a vajjal, valamint adjuk hozzá a kakukkfüvet.
- Egy kisebb forralóba öntjük a zacskóban maradt szaftot, hozzáadjuk a vörösbort, egy kisebb darab vajat és az étcsokoládét.
- Visszaredukáljuk, vagyis forralás útján besűrítjük – ez lesz a mártásunk.
- Párhuzamosan, ahogy a mártással és a hússal is haladunk, felteszünk egy serpenyőt a tűzhelyre, felhevítjük és a baconből ropogós chipset készítünk.
- A visszamaradt zsírban pedig a felszeletelt cukkinik mindkét oldalát megpirítjuk.
- Ha minden megvan, akkor szép esztétikusan, kreatívan összetálaljuk az elemeket és egy igazi kompozíciót tálalunk a vendégeink elé.
- A sous vide szarvasnyak mellé köretként burgonyaropogóst, burgonya fánkot, diós nudlit akár polentát is adhatunk.