Ez a recept nemcsak Márton-napon hanem bármilyen családi összejövetel alkalmával kiváló választás lehet, hiszen a sült libamell igazi ünnepi fogás!
Hozzávalók 4 főre:
- 4 db libamell
- 12 g só
- Őrölt bors ízlés szerint
- Majoranna ízlés szerint
- 20 g piros ribizli
- 2 dkg kristálycukor
- Fél citrom leve
- Só, bors ízlés szerint
- 1 kg csicsóka
- 15 tej
- 3 dkg vaj
A sült libamell elkészítése:
- A libamelleket alaposan mossuk és tisztítsuk meg.
- A libamell bőrét egy éles késsel jó sűrűn sakktábla szerűen irdaljuk be, majd dörzsoljük be a sóval és fűszerekkel.
- Egy forró serpenyőben zsiradék hozzáadása nélkül a bőrét gyönyörű szép pirosra süssük meg.
- Ha megvan, tegyük egy tepsibe bőrével felfelé és 170 fokos sütőben, lefóliázva, körülbelül egy óra alatt készre sütjük. Közben elkészítjük a csicsókapürét és a ribizlimártást.
A csicsókapüré elkészítése:
- Tisztítsuk meg a csicsókát, vágjuk apróbb kockákra és sós vízben tegyük fel főni.
- Ha kész, szűrjük le, törjük át, adjuk hozzá a tejet és a vajat, majd egy habverő segítségével szépen habosítsuk ki.
- Ízesítsük sóval és borssal.
A ribizlimártás elkészítése:
- Itt arra ügyeljünk, hogy nem egy édes mártást szeretnénk, hanem fűszereset.
- A ribizlit fagyosan tegyük egy kisebb gyorsforralóba.
- Mehetnek bele a fűszerek, a cukor és a citrom leve.
- Mérsékelt tűzön folyadék hozzáadása nélkül kezdjük el főzni, kb. 10-15 percig, vagy amíg szószos állagú, szép fényes lesz.
- Ha minden megvan, csak a tálalás maradt, márpedig ezekből a szép, színes ételekből csakis egy gyönyörű tányért tudunk az asztalra varázsolni!
Jó étvágyat!