A biryani egy szuper, indiai rizses étel, ami leginkább talán a spanyol paellához tudnánk hasonlítani. A biryani lényege a basmati rizs, valamint a fűszerek sokaságában rejlik. Lehet kínálni csirkével, birkával, rákkal, tofuval, tojással vagy gyakorlatilag bármilyen zöldségekkel, amit szeretünk, netán már egy ideje hánykolódik a hűtőben.
Hozzávalók 4 főre:
- 30 dkg basmati rizs
- 30 dkg tigrisrák
- 0,5 g garam masala
- 1 g kurkuma
- 2 dl olívaolaj
- 1 db lime
- 2 fej vöröshagyma
- 0,5 g római kömény
- 3 db paradicsom
- 2 dl joghurt
- Chili ízlés szerint
- Friss koriander
- Menta levél
- Só, bors
- Gyömbér
- Zöldségalaplé
A biryani elkészítése:
- Először is készítsük el az ételhez szükséges pácot.
- Egy tálba tesszük a joghurt felét, a kurkuma felét, a garam masalát, a chilit, a reszelt gyömbért, a finomra vágott mentalevelet, a lime héját, levét és össze keverjük, majd beletesszük a rákokat.
- Tegyük hűtőbe 30 percre.
- Egy serpenyőben közepes lángon, kevés olajon pirítsuk meg a tigrisrákok mindkét felét, majd tegyük őket félre.
- A hagymát vágjuk finomra és kevés olajon pirítsuk meg.
- Adjuk hozzá a kurkuma másik felét, sózzuk, borsozzuk, majd öntsük hozzá zöldségalaplevet.
- Forraljuk fel, aztán szűrjük le egy tálba.
- A leszűrt alaplében pároljuk készre a rizst, majd ha ez megvan keverjük össze a rákkal és kész is vagyunk!
Jó étvágyat!