Az éttermek Oscar-díját, a Michelin-csillagot valószínűleg senkinek nem kell bemutatni, aki a gasztronómiában dolgozik (vagy csak szeret enni). A nemrég bevezetett Zöld Csillagról azonban még kevesebben tudnak, most azonban mindent elárulunk az új kategóriáról.
A MICHELIN Guide France válogatás bemutatása során 2020-ban bevezetett, és mára a Guide összes válogatásában megtalálható a Green Star – díj. Ezt a Michelin Guide – ban már szereplő éttermeknek ítélik oda, amelyek példaképek lehetnek a fenntartható gasztronómiában. Így támogatják a legelkötelezettebb éttermeket, tulajdonosokat és azok konkrét kezdeményezéseit a környezettudatos gondolkodásban, valamint az önfenntartó konyhavezetésben.
Tudtad? A Michelin Green Star felülmúlja a többi Guide kitüntetést, és a MICHELIN Guide által ajánlott bármely típusú létesítménynek odaítélhető.
Miért jött létre a díj?
A Michelin Star az ellenőrök terepen végzett megfigyeléseiből született meg, mert feltűnően sok és nívós hely fektet rengeteg időt, energiát és pénzt a fentartható étkezésre, mindamellett, hogy csúcskonyhát vezetnek. Éppen ezért a vendégeknek tudniuk kell róluk, ráadásul kiemelt helyen, „csillaggal” jelölve. Ezek az éttermek inspirálóan kell, hogy hassanak a többi vendéglátóhelyre is, ahogy a fogyasztókra, a szakemberekre, egyszóval a társadalmi gondolkodásra. Valójában a cél az volt, hogy mindannyiunkat ösztönözzenek és látható legyen a felelősségteljes gondolkodás fontossága, ami által a megítélésük is sokkal kedvezőbb lesz.
Milyen kezdeményezés kaphat Green Star – díjat?
A jelölés különféle formákban érkezhet a hely erőforrásaitól és megoldásaitól függően. Ellenőreink megvizsgálják az adott létesítmény összes környezettudatos kezdeményezését, amelyek a fenntartható gasztronómia iránti erős elkötelezettséget mutatják: a felhasznált termékek eredetétől a szezonalitás tiszteletben tartásáig. Étlapjaik egyensúlya és összetétele a hulladék- vagy az étterem erőforrásainak kezeléséig, vagy akár a személyzet azon képzettségén is múlik, hogy felhívják-e ügyfeleik figyelmét a létesítmény fenntartható megközelítésére. Pontos képlet nincs, leginkább az adott ellenőrökön múlik, akik továbbra is titkosan érkeznek.
Hogyan jut el egyáltalán egy adott helyre az ellenőr?
Ez most egyszerűbb a megszokottnál, hiszen alapvetően csak azok a helyek részesülhetnek a díjban, akik már a Michelin Guide-ban szerepelnek. Idáig eljutni sokkal nehezebb, de a jól ismert terepmunkával, titkos „küldöncökkel, felderítőkkel” továbbra is bővül vagy változik a Guide kínálata. Tehát csak az jogosult a Zöld Csillagra, aki már szerepel a bűvös listán. Velük viszont folyamatosan tartják a kapcsolatot az étteremláncban. Állandó tesztelés és megfigyelés alatt állnak, már csak azért is, hogy továbbra is érdemesek a listán való szereplésre. Ezek után, ha még kiemelten nagy figyelmet fordítanak a környezetükre, tudatos konyhavezetésükre, ami feltűnik az ellenőröknek, jöhet a Green Star. Persze, ezt előbb fel kell terjeszteni és a szigorú bizottságnak jóváhagynia. Így működik ez kérem!
Hány Green Star étterem van már?
Ma az ajánlott, kb. 15 000 étterem közül valamivel több mint 350 kapott már Zöld Csillagot. A díjat a legelkötelezettebb intézményeknek ítélik oda, amelyek úttörőként és példaképként lépnek fel a saját régiójukban. A tegnap megrendezésre került, Millenárisban tartott Michelin Gálán Magyarországon először osztották ki a Zöld Csillagot, amivel a Budapesten található SALT étteremet jutalmazták. A szakma résztvevő számára már nem ismeretlen a Tóth Szilárd által vezetett étterem, ugyanis tavaly kapták meg első Michelin-csillagjukat, amely most még magasabb elismerésben részesült, melyhez ezúton is gratulálunk!
A Michelin Guide Green Starral jutalmazott éttermek teljes listája ide kattintva érhető el.