Ebben a hideg időben kevés jobbat tudunk elképzelni egy tartalmas forró levesnél, ez a tárkonyos szarvasragu leves pedig pontosan ilyen! Hogy még laktatóbb legyen, most gnocchi is került bele.
Hozzávalók 4 főre:
- 1 kg szarvascomb kocka
- 2 fej vöröshagyma
- 8 gerezd fokhagyma
- 3 db sárgarépa
- 2 db fehérrépa
- 1 db zellergumó
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1-2 db friss citrom
- 200 g zöldborsó
- 8 db ördögszekér gomba
- 300 g kockázott vargánya gomba
- Só
- Őrölt fekete bors
- 5 szem borókabogyó
- 2 db babérlevél
- 4 tk morzsolt tárkony
- 2 tk morzsolt rozmaring
- 2 tk morzsolt kakukkfű
- Olívaolaj/állati zsír
- 500 g gnocchi
- 3 dl főzőtejszín
A tárkonyos szarvasragu leves elkészítése:
- A zöldségeket alapos mosás után megpucoljuk, felkockázzuk majd kevés sóval feltesszük főni. Adjuk hozzá a borókabogyót, babérlevelet, egy fej vöröshagymát héjastól és főzzünk belőle alaplevet.
- A finomra vágott vöröshagymát és zúzott fokhagymát zsiradékon elkezdjük pirítani. Egy citrom húsát kockázzuk fel, adjuk a hagymákhoz majd pirítsuk tovább. Tegyük hozzá a szarvaskockát, fűszerezzük a tárkonnyal, kakukkfűvel és rozmaringgal, adjunk hozzá kevés sót és folytassuk a pirítást. Miután jól kellemes színt kapott, szűrjünk az alaplevünkből hozzá annyit, amennyi éppen ellepi. Pároljuk tovább addig, míg szinte teljesen puha nem lesz (10 percenként érdemes ellenőrizni a hús állagát).
- Ezután adjuk hozzá a kockázott zöldségeket és a kockázott vargányát. Adjunk hozzá még alaplevet és főzzük tovább.
- Ha a zöldségek félpuhák adjuk hozzá a zöldborsót is, és további 5-6 percig főzzük. Ezután öntsük fel főzőtejszínnel és forraljuk ki. Tegyük a levesbe a gnocchit és 1-2 perc forralás után el is készült a leves.
- Tálaláshoz ajánlok lepirítani negyedelt ördögszekérgombát és mellé kínálni. A levest szórjuk meg finomra vágott petrezselyemmel és egy csipet reszelt citrom héjával.
Jó étvágyat!