Az évek óta zajló étterem-forradalom már létrehozott több kiemelkedő vendéglátóhelyet, aminek a világ minden tájáról csodájára járnak. Számos érdekes megoldással rukkoltak már elő a szakemberek, amik nem csak a finom ételekről, hanem a meghökkentő megoldásokról szólnak. A lényeg, hogy a vendéget lenyűgözze az élmény, legyen az bármilyen extrém.
Az Eatrenalin
Az étterem a németországi Rustban lévő Europa-Parkban található, ahol az étkezés teljesen egyedülálló koncepciója valósult meg. Legfőbb céljuk, hogy „felborítsák az érzékeket”. Mindazok az ínyencek, akik szenzációra, kiemelkedő teljesítményre vágynak a kulináris élvezetek terén, itt megtalálhatják, amit kerestek. A teljes íz- és illatmennyországot, valamint a fizikai és audiovizuális utazás élményét tapasztalhatják meg. Térben, időben és 11 különböző helyiségben navigálják a vendégeket, mindezt az Eatrenalin által szabadalmaztatott lebegő székből.
Oliver Altherr az Europa-Park ügyvezetője elmondta: „A jövő vendége többet szeretne megélni, mint egy asztalt, egy széket és finom fogásokat. Egy éttermi élménynek érzékszervi utazásnak kell lennie, amely az észlelés minden szintjét megszólítja.”
Az étkezés több, mint élmény
Az éttermekben töltött idő tehát nem csupán a táplálkozás örömét foglalja magában, inkább egy csodálatos impresszió, mely minden érzékszervünkre hatással van. A kulináris varázslat attól a pillanattól elkezdődik, amikor valaki belép egy étterembe, onnantól minden pillanat számít. Az öt érzékszervünk, a látás, hallás, szaglás, ízlelés – természetesen főszerepet kap. Erre számos egyedi példát lehet felhozni a világból. A „sötétben étkező” éttermektől, mint például a Dans le Noir, a TikTok-szenzációnak számító Karen’s Dinerig, ahol az ügyfelek „durva személyzetet és remek hamburgereket” élvezhetnek, a víz alatti, vagy akár a barlangban eltöltött vacsoráig. A vendéglátás evolúciója olyan innovatív éttermeket, új módszereket hozott létre, amik egyediségükkel tűnnek ki a tömegből.
Milyen az Eatrenalin egy jövőt idéző menüje?
Az Eatrenalin élmény a teljes kényeztetés példátlan formájára épül. Egy multiszenzoros kulináris behatás, amely az innovatív fine dining alapjait idézi. A nyolcfogásos menü „szokatlan és kitűnő finomságokból” áll, melyeket úgy terveztek, hogy egyszerre meglepjenek és meghökkentsenek. Az ügyfelek választhatják a Red Dimensions menüt, amely olyan összetevőket tartalmaz, mint a marhabélszín, a sashimi és a kaviár, valamint a vegán Green Dimensions menüt, amelyben többek között tofu, shiso és dashi kerül tányérra. A desszert a fehér csokoládé, a chambord a tahiti-vaníliára, illetve a kesura épül, amelyet Juliana Clementz főcukrászmester mutat be. Az élményt és az ételeket természetesen választható italpárosítások kísérik.
Gasztronómiai kaland az ételek teljes megtapasztalása
Azoknak, aki ilyen, a gasztronómián is túlmutató étkezésre vágynak, érdemes rászánniuk az időt, valamint némi anyagi áldozatot hozni. Egy különlegesen megalkotott, gasztronómiai impulzussal egybekötött szertartásnak is beillő étkezés, három – öt órát is igénybe vehet. A helyiségek mindegyike egy multimédiás fantáziavilágot jelenít meg, vízesést, óceánt, hegyeket, de akár elképzelt világokat is. A LED-fényvetítések, a hanghatások, minden helyiségben mások, akárcsak a felszolgált étel.
Az olyan különleges éttermek, mint a Eatrenalin, bemutatják mit lehet átélni, ha a technológia és a vendéglátás kölcsönhatásba lép egymással. Új utat mutat az étkezési élményének új meghatározásához.