Tudod, mi a titka annak, hogy a grillezett húsokat egyszerűen ellenállhatatlanná tedd? A megfelelő marinádok használata. Az alábbiakban bemutatjuk neked a legfinomabb nyári marinádokat, amelyekkel garantáltan elvarázsolhatod vendégeidet.
Mediterrán marinád
A mediterrán marinád friss és könnyű ízvilággal rendelkezik, ami tökéletesen illik a nyári időszakhoz és elsősorban csirke – vagy halételekhez ajánljuk.
Hozzávalók:
- 4 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 friss, aprított rozmaringág
- 1 citrom leve és héja
- Só és frissen őrölt feketebors ízlés szerint
Keverd össze az összes hozzávalót egy tálban, és öntsd rá a húsra. Hagyd a húst a marinádban legalább 2 órán keresztül, vagy akár egész éjszaka, hogy igazán átjárja az ízek.
Ázsiai BBQ marinád
Az ázsiai BBQ marinád különleges ízvilágával kiválóan illik a csirkehús grillezéséhez, de más húsokhoz, pl. sertéshúshoz is remekül passzol.
Hozzávalók:
- 4 evőkanál szójaszósz
- 2 evőkanál méz
- 1 evőkanál szezámmag
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 evőkanál reszelt gyömbér
- 1 evőkanál rizsecet
- Csipet chilipehely (opcionális)
Keverd össze az összes hozzávalót egy tálban, majd öntsd a húsra. Hagyd a húst a marinádban legalább 2 órán át, vagy ha lehet, egész éjszaka.
Mexikói citromos-fűszeres marinád
A mexikói citromos-fűszeres marinád igazi ízbomba, kiváló választás, ha valami igazán pikánsat szeretnél.
Hozzávalók:
- 2 evőkanál olívaolaj
- 2 evőkanál frissen facsart limelé
- 2 gerezd fokhagyma, zúzva
- 1 evőkanál chilipor
- 1 teáskanál kömény
- Só és frissen őrölt fekete bors ízlés szerint
Keverd össze az összes hozzávalót egy tálban, majd öntsd a húsra. Hagyd a húst a marinádban legalább 2 órán át, de ha van rá lehetőséged, hagyd egy egész éjszakán át, hogy igazán átjárja az ízek.
Édes-csípős BBQ marinád
Az édes és csípős BBQ marinád a legjobb választás, ha valami igazán ízgazdag marinádot keresel, ami garantáltan feldobja a grillpartidat.
Hozzávalók:
- 40 ml BBQ szósz
- 40 ml méz
- 40 ml almaecet
- 1 evőkanál csípős szósz
- 1 evőkanál fokhagymapor
- 1 evőkanál hagymapor
Keverd össze az összes hozzávalót egy tálban, majd öntsd a húsra. Hagyd a húst a marinádban legalább 2 órán át, de ha van rá lehetőséged, hagyd egy egész éjszakán át, hogy igazán átjárja az ízek.
A hús marinálása előtt mindig tartsd szem előtt, hogy a húst a hűtőben kell tárolni, majd körülbelül egy órával a grillezés előtt vedd ki a hűtőből, hogy szobahőmérsékletűre melegedjen. Ez segít abban, hogy a hús egyenletesen süsse meg.
Mindezek mellett, a marinád nem csak az ízeket adja a húsodnak, hanem segít abban is, hogy szaftos maradjon a grillezés során. A grill és a hús a nyár elengedhetetlen kellékei, de a marinád az, ami igazán különlegessé teszi az étkezéseket.
Jó grillezést!