A vörösboros szarvaspörkölt az egyik kedvenc ételem, bár tény, hogy nem a leggyorsabban összedobható étel. Karácsonykor azonban senki nem a konyhában akarja tölteni az idejét, úgyhogy ez most a lehetőségekhez képest egy gyors recept!
Az Első Kihívások
- 2 kg prémium szarvaskocka
- 3 dl száraz vörösbor
- 15 dkg zsír
- 1 kg vöröshagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 1 db paprika
- 1 db paradicsom
- 5 db babérlevél
- 10 szem borókabogyó
- ízlés szerint őrölt fekete bors
- ízlés szerint fűszerkömény
- ízlés szerint só
- 30 g őrölt piros fűszerpaprika
- 1 csomag erdeigomba keverék
- 20 dkg csiperkegomba
- 2 ág friss rozmaring
- 2 ág friss kakukkfű
Az Első Kihívások
Vöröshagymából, fokhagymával, paprikával és paradicsommal készítsünk zsíron pörkölt alapot. Ízesítsük sóval és fűszerezzük borssal, borókabogyóval, babérral. A szarvaskockát külön fűszerezzük be borssal, fűszerköménnyel és ízesítsük sóval. (Ha tehetjük egy éjszakán át pihentessük ebben a száraz pácban hűtőben) Tegyük bele a pörkölt alapba és jól pirítsuk le. Ezt követően öntsük fel száraz vörösborral, fedjük le és közepes lángon 2-2,5 óráig főzzük. Ajánlott közben többször is kóstolni.
Közben kevés zsíron pirítsuk le a gombákat, sózzuk majd ízesítsük őrölt fekete borssal, rozmaringgal és kakukkfűvel. Ha már megpuhult a szarvashús, hozzá adhatjuk a gombákat és további 1 percig forraljuk össze.
Tálaláshoz kínáljunk friss kovászos kenyeret, savanyúságot!
Jó étvágyat!