fbpx

A vegetáriánusok most ne figyeljenek ide, mert olyan intenzív húsízekről, illatokról, zamatokról lesz szó, ami a hasábokról is érezhető lesz majd. Ez a szárazon érlelt alapanyag a marhahúst kedvelőknek belépő a mennyországba.

Kevesen ismerik igazán a szárazon érlelés technológiáját, főleg húsok tekintetében. Régi és bevált tartósítási módszer, hogy az élelmiszereket érlelik, aszalják és filmréteget képeznek rajtuk azért, hogy megóvják a baktériumok szaporodásától. Viszont, a belső zamatuk, ízük nem csak megmarad ezáltal, de jóval erőteljesebbé is válik a folyamat során. A szárazon érlelt feketepecsenye ilyen eljárással készül, de hogy pontosan mire számíthatunk, hogy is történik ez a folyamat és kinek ajánljuk, arról itt mesélek!

www.pixabay.com

Élvezd, ízleld, de mértékkel!

A feketepecsenye a marha hátsó részén, a fartő alatt található, ami egy közepesen drága, viszont prémium alapanyag. Ahhoz, hogy ebből a lehető legjobban kihozzuk, érezzük az ízeket és aromákat, érlelve kell beszereznünk. Vannak, akik kifejezetten nem kedvelik az intenzív húsízeket, annak ellenére, hogy húsevők. A sertéscomb, a marha párolva, vagy hirtelen sütve, kevésbé fűszerezve már „kicsit sok” érzetet kelt némelyik vendég számára, viszont van, aki éppen a hús jellegzetes karakterét keresi. Ismeretes, hogy akár a gyümölcsök, zöldségek vagy, sajtok szárítása, érlelése is azért népszerű, mert egészen más ízek keletkeznek bennük. Jóval kevesebb is elég belőlük ahhoz, hogy érezzük a legjavát. A szárazan érlelt marhahús már elterjedt a diétázók körében is, mert nem csak kielégíti az ízlelőbimbóikat, de tápláló is. Elég belőle néhány szelet a salátánkra, vagy előételként, esetleg főfogásként is egy carpaccióként, máris nagy élményt ad. Vigyázat, mert gyakori eset, hogy a számunkra kedves ételeket túlzásba is vihetjük. Amennyiben a nagyon intenzív ízeket mértéktelenül és naponta fogyasztjuk, hamar a visszájára fordulhat és túlzottan eltelünk velük. Ilyen az umami érzet, ami ebben az ételben is megtalálható és a világ legintenzívebb ízei közé sorolhatjuk, mivel tartalmazza azt az 5 elemet, amiről korábban már részletesen beszámoltunk.

Tudtad? Létezik két technológia, ami évezredek óta bevált és biztonságos eljárás a marhahúshoz. Az egyik a nedves érlelés, ami egyszerűbb, gyorsabb és kevésbé hatásos, valamint a száraz érlelés, ami tartós, ízletes és zsírosabb húst eredményez.

www.pixabay.com

Mi is jelent pontosan a szárazon érlelés?

Az érlelés egy speciális hűtőszekrényben történik 1- 3 C fokon, kb 75%-os páratartalommal. A végeredmény a hús belsejének rendkívüli puhasága, zamatos zsírossága. Ritka aromák szabadulnak fel, a hús íze ezáltal sokkal karakteresebbé válik. Ez a folyamat legalább 21. napon keresztül zajlik, leginkább a Hortobágy legelőin tartott húsmarhákból, francia és magyar keresztezésből. A száraz érlelés lényege, hogy a húsokat megfelelő hűtött környezetben, folyamatosan szinten tartott páratartalom és légmozgás mellett szárazon érlelik. A hosszú érlelési idő alatt a húsban lévő enzimek dolgozni kezdenek, a húst kívülről egy sötét bíbor színű vékony, száraz kéreg vonja be, amit sütés előtt eltávolítanak, viszont belülről finom porhanyóssá válik a marhahús.

Akiknek meg kell kóstolniuk

A gasztronómiában a textúrák mellett az ízeket hajszoljuk. A fűszerezések, a párosítások és az alapanyag íze önmagában, ami le tudja nyűgözni a kóstolót. Az ínyenc húsimádók éppen ezeket az aromákat keresik egy hús szeletnél, mint ami a száraz érlelés során előjön. Éppen ezért a szakácsok ezt a feketepecsenyét igyekeznek minél inkább natúr formájában elkészíteni és feltálalni. Párolva, főzve, színes köretekkel és kisebb mennyiségben akár előételként is szívesen kóstoltatják csak úgy önmagában. Egyszerű vele a munka, hiszen a fűszerezést és az ízesítést elvégzi magától a 21 nap alatti eljárás folyamán és garantált sikert arat.

Címkék: ,,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE