fbpx

A fő elem mindig egy húsfajta, aminek szépen, vékonyra szeletelve kell díszelegnie a tál közepén. Viszont, hogy mitől lesz autentikus, gusztusos és gazdag egy hidegtál az ünnepi asztalon, arról itt mesélünk.

A hideg és melegkonyha már nagyon régen elvált egymástól. Nem csak elméletben, de a konyhán is külön részlegen végzik a feladatokat hozzá, mert más a metódus, a technológia. Mégis a hidegtál valahol a kettő között helyezkedik el, hiszen gyakran találkozunk rajta hidegsültekkel, vagdalttal, majonézes salátákkal egyaránt.

www.pixabay.com

A hidegtálak, svédasztalok évszázados történelme

Már a 14. században megjelent szakácskönyvben nagy szerepet kaptak a hidegen tálalt ételek. Többnyire előételként, majd vendégváróként, később külön fogásként is. Az első és egyik legfontosabb elem a kaszinótojás volt, aminek receptúrája századról, századra és országonként változott, de nem hiányozhatott a szép hidegtálakról. Volt, aki füstölt halakkal, más zöldségkrémekkel, saját töltelékével tálalta, de mindenképpen díszesen, színesen és krémesen. A mai napig nem múlt el a népszerűsége, olyannyira, hogy még Gordon Ramsey is alap fogásként készíti éttermében a kaszinótojást, amiért évekig sorban álltak. Krémesen, nagy mennyiségű baconnal töltötte meg és csak úgy robbant a szájban már az első kóstolásnál. A hidegtálak szoros összefüggésben állnak a svédasztalokkal. Itt nem csupán a nevét kapta a nemzetről, hanem valóban Svédországból érkezik a terítési mód és hideg tálalás, ami a mai napig az egyik legnépszerűbb szervírozás. A svéd háziasszonyok korán elkészítik a svédasztalt vacsorához, amihez hideg sülteket, sonkákat, főtt, füstölt tarját, halakat, majonézes salátákat, zöldségeket és sűrű rozskenyeret kínálnak. Ezzel várják haza a család minden tagját, akik, mivel különböző időpontokban érkeznek, bármikor hozzáülhetnek és fogyaszthatnak belőle. A hidegtál második alapeleme a változatosság és a színesség a felkínált fogások tekintetében. A harmadikat és egyben legfontosabbat viszont utoljára hagytam.

www.pixabay.com

Hús, sajt, zöldség és díszítés

Az ünnepkörök mindig rituálékkal, szokásokkal és hagyományokkal járnak. Az étkezésnél sincs ez másként, minthogy a vendégvárásnál igyekszünk minél díszesebb asztalt varázsolni a jól bevált ízeinkkel, ételeinkkel. A háziasszonyok és vendéglátósok könnyebbsége, ha a menüsorból valamit el tudnak előre készíteni. A hidegtál éppen ilyen, amihez csak jó minőségű alapanyagok kellenek és egy kis kreativitással már el is készültünk vele. A kaszinótojás, a majonézes saláták, a díszes és színes elemek mellett elengedhetetlen a húsok kínálása. A hidegtál ugyanis nem csak étvágygerjesztő előétel, hanem tartalmas fogás, amivel jól kell lakniuk a vendégeknek. Előfordulhat, hogy egy teljesen vegetáriánus társaság érkezik hozzánk, de ez a ritkább eset. A hidegtálnak szinte minden esetben frissen szeletelt, enyhén fűszerezett húsokat kell tartalmaznia, ami egyúttal a tál éke is. Fontos, hogy itt nem a szaftos, nagyon hivalkodó ízek domináljanak, hanem akár a reggelihez is beilleszthető alapanyagok. Ilyen a füstölt tarja, füstölt sonka, esetleg egy kis szálazott csülökhús, a töpörtyű, sült karaj és az enyhén fűszerezett vagdalt. Számolnunk kell azzal, hogy ezek azok az elemek, amelyek a leggyorsabban elfogynak a tányérról, ezért készüljünk minden esetben utántöltéssel is, ami a húsmennyiségeket illeti, hiszen ezek nem hiányozhatnak egyik hidegtálról sem.

Címkék: ,,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE