Tudtátok, hogy lengyel barátaink karácsony alkalmával a 12 apostolra emlékeznek és ezért tiszteletükre 12 fogásos menüvel készülnek Szent estére? A menü kezdőfogása rendszerint a híres céklalevesük, másnéven a borscs, ami a szláv országok egyik népszerű előétele is egyben.
Hozzávalók 4 főre:
- 2-3 db cékla
- 1 fej vöröshagyma
- 5 dkg friss gyömbér
- 1 tk egész kömény
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 db sárgarépa
- Kis csokor friss kapor
- 1 db fehérrépa
- 1 db citrom héja
- 200 g tejföl
- 20 db gombás tortelloni
- 2 l marhahús alaplé
- Olívaolaj
- Só
- Őrölt feketebors
A céklaleves elkészítése:
- A céklát és répákat megpucoljuk, előbbit tetszőleges kockákra, utóbbit pedig karikákra vágjuk.
- A köményt kevés olajon kipattogtatjuk, majd a finomra vágott vöröshagymát a lereszelt gyömbérrel és a fokhagymával karamellizáljuk.
- Hozzáadjuk a céklát és a répát, kicsit lepirítjuk és felöntjük az alaplével. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
- Forralás után lassú tűzön, gyöngyöző forralással addig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak.
- Eközben a gombás tortellonikat sós, forrásban lévő vízben 4-6 perc alatt készre főzzük, majd hideg vízzel átmossuk és meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal, hogy ne ragadjanak össze.
- A tejfölt keverjük össze kevés sóval, finomra vágott friss kaporral és a citrom reszelt héjával.
- A kész levest tálaljuk a gombás tortellonival és egy kanál kapros-citromos tejföllel.
Jó étvágyat!