fbpx

Tudtátok, hogy lengyel barátaink karácsony alkalmával a 12 apostolra emlékeznek és ezért tiszteletükre 12 fogásos menüvel készülnek Szent estére? A menü kezdőfogása rendszerint a híres céklalevesük, másnéven a borscs, ami a szláv országok egyik népszerű előétele is egyben.

Hozzávalók 4 főre:

A céklaleves elkészítése:

  • A céklát és répákat megpucoljuk, előbbit tetszőleges kockákra, utóbbit pedig karikákra vágjuk.
  • A köményt kevés olajon kipattogtatjuk, majd a finomra vágott vöröshagymát a lereszelt gyömbérrel és a fokhagymával karamellizáljuk. 
  • Hozzáadjuk a céklát és a répát, kicsit lepirítjuk és felöntjük az alaplével. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk.
  • Forralás után lassú tűzön, gyöngyöző forralással addig főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak.  
  • Eközben a gombás tortellonikat sós, forrásban lévő vízben 4-6 perc alatt készre főzzük, majd hideg vízzel átmossuk és meglocsoljuk egy kevés olívaolajjal, hogy ne ragadjanak össze. 
  • A tejfölt keverjük össze kevés sóval, finomra vágott friss kaporral és a citrom reszelt héjával. 
  • A kész levest tálaljuk a gombás tortellonival és egy kanál kapros-citromos tejföllel. 

Jó étvágyat! 

Tags: , , , , ,
Matusz-Vad technikai séfje azóta szakács szeretne lenni, hogy hatéves korában elkészítette élete első rántottáját. Mindig is ambiciózus volt, több szakmai versenyen is részt vett, melynek eredményekeként ösztöndíjat nyert Valenciába, majd később Ausztriában is tapasztalatot szerzett. Hazatérve már konyhafőnökként állt több ismert étterem élén és a rendezvényszervezésbe is belekóstolt. A Matusz-Vaddal még szakácsként ismerkedett meg, majd pár évvel később területi képviselőként csatlakozott a céghez. Jelenlegi pozíciója számára az igazi álommunka. Technikai séfként folyamatosan fejlődhet, ötletelhet, és jobbnál jobb receptekkel kényeztetheti olvasóinkat, melyek nem csak a szakmát, de gasztronómiára fogékony „amatőröket” is főzésre csábítja.

Related Article

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE