fbpx

Jó néhány ünnep van, ami évenként ismétlődő, fontos. Ez viszont az a nap, ami számunkra is óriási jelentőségű. Az élelmiszerbiztonsági világnap mindazok számára fontos, akik élelmiszerrel foglalkoznak, így a MATUSZ-VAD számára is kiemelt jelentőséggel bír. Szeretnénk mi is felhívni a figyelmet rá, hiszen mindennapjaink része, és rendkívül fontos tényező. Legyen ez a nap az, amikor átgondoljuk a lényegét, tegyük górcső alá saját tevékenységeinket, metódusainkat.

Fotó: Pixabay

Ünnepeljük együtt a negyedik élelmiszerbiztonsági világnapot

2022. június 7. az a nap, mikor egyszerre gondolhatunk, egyszerre mérlegelhetünk és egyszerre ünnepelhetünk. Az élelmiszerbiztonsági világnap bevezetése nem is olyan rég történt. A világnap szükségességével és annak eredendő fontosságával először 2015-ben kezdtek el foglalkozni. Az ENSZ pedig 2018. december 20-án elfogadta a javaslatot. Az Európai Unió élelmiszer-biztonsági politikájának kettős célja volt ezzel. Egyfelől az, hogy az uniós polgárok tányérjára egészséges növényekből és állatokból készült, biztonságos és tápláló élelmiszerek kerüljenek, másfelől pedig az, hogy az élelmiszeripar – amely az Unió legnagyobb gyártási és foglalkoztatási ágazata – a lehető legkedvezőbb feltételek között működhessen.

Természetesen hazánk is csatlakozott hozzá, hiszen fontossága sokkal nagyobb, mint gondolnánk. Az egészségügy után az élelmiszer-biztonság talán a második olyan alapvető kérdés, amivel a háztartások, és az élelmiszer-ellátással foglalkozó vállalkozások foglalkoznak. Ezért elengedhetetlenül fontos, hogy a legfőbb prioritások között kezeljük, gondot fordítsunk folyamatos megóvására, egyúttal fejlesztésére.

Fotó: Pixabay

Miért fontos ez a világnap

Az élelmiszerbiztonsági világnap évente megrendezésre kerülő esemény, amely felhívja a figyelmet az élelmiszerekből eredő kockázatok megelőzésére, felismerésére és a kezelését segítő intézkedésekre. Az élelmiszer-biztonság elengedhetetlen egészségünkhöz és általános jólétünkhöz. Mindenkinek megvan a maga feladata, akár termeszt, feldolgoz, szállít, tárol, elad, vásárol, ételt készít vagy felszolgál.

Fotó: Pixabay

Az élelmiszer-eredetű megbetegedések 70%-a háztartásokban történik, az élelmiszerek helytelen kezelése vagy tárolása miatt. Erre, azaz a személyes felelősségre és a megelőzést szolgáló jó gyakorlatokra hívja fel a figyelmet az élelmiszerbiztonsági világnap alkalmából indított társadalmi célú kampányában az idén 10 éves Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) is. A helyes élelmiszer-kezelési szabályoknak a mindennapjaink gyakorlatává kell válniuk. Csakis olyan cégek láthatják el élelmiszerrel az embereket, akik ennek tudatában vannak, és minden alapvető szabályozásnak megfelelnek. A MATUSZ-Vad is pontosan ezért hívja rá fel a figyelmet! Egy professzionálisan működő, élelmiszerekkel foglalkozó, kiemelt szintű vállalkozás számára ez teljesen egyértelmű. Nyilvánvalóan igényel szakértelmet, odafigyelést és precizitást, amit – ha a biztonságot nézzük – nem is lehet másként.

Fotó: Pixabay

A MATUSZ-VAD a higiénia, és az élelmiszer-biztonság mellett

Az élelmiszerekkel foglakozó vállalkozások gomba módjára szaporodnak manapság. Erre a piac adja meg a létjogosultságot, ami teljesen természetes folyamat. A kereslet és kínálat szabályszerűségei mentén tehát lehetséges a működés ideális esetben, viszont ez még kevés ahhoz, hogy megfelelő minőségű termékekhez, alapanyagokhoz jussanak a háztartások és a vállalkozások. Mi hivatásunknak érezzük a tökéletes kiszolgálás mellett azt, hogy az élelmiszer-biztonsági szabályok maximumát nyújtsuk. Ezért is hívjuk fel a figyelmet arra, hogy csakis megfelelő szakértelemmel rendelkező beszerzési forrást válasszanak azok, akik élelmiszerekkel foglalkoznak. Csatlakozva a NÉBIH társadalmi célú kampányához, ami 2022. május 30-án indult és június 7-ig tart, cégünk is kiemelt fontosságúnak tartja a témát.

Fotó: Pixabay

Az élelmiszer-biztonság legfontosabb feltétele

„BIZTONSÁGOS ÉLELMISZERREL AZ EGÉSZSÉGES HOLNAPÉRT”

Az élelmiszer-biztonság egyik legfontosabb feltétele a termékek rendszeres laboratóriumi vizsgálata, ám a hagyományos elemzések mellett új kihívásoknak is meg kell felelni: allergének, növényvédő szerek, doppingszerek az étrend-kiegészítőkben, GMO-k, vagy éppen a csomagolóanyagokból az ételekbe oldódó vegyületek – ezeket az anyagokat mind nyakon kell csípni. Az Élelmiszerlánc-biztonság viszont nem csak az élelmiszerekkel foglalkozó cégek, és az őket ellenőrző szervezet feladata. Nagyon fontos ezen a területen is az edukáció! Az élelmiszerlánc-biztonságának fenntartásában a felkészült vállalkozások és a szigorú, következetes hatóság mellett kulcsszerepe van a tudatos vásárlóknak is. Az egész tehát a termelőtől egészen a fogyasztóig tart.

Címkék: ,,,,,,,,,,,,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE