fbpx

Bár az európai átlagnál kevesebb halat eszünk, szerencsére egy folyamatosan emelkedő tendenciáról beszélhetünk. Mindenki tudja, hogy egyrészt egészséges, másrészt kedvelt tétel lehet egy étterem kínálatában.

Mindenki ismeri a lazacot és a pisztrángot is. A különbség csak anatómiai jellegű, illetve az életvitelükből adódóan nevezzük őket lazacpisztrángnak.
Fotó: Envato elements

Milyen hal a lazacpisztráng?

Mindenki ismeri a lazacot és a pisztrángot is. A különbség csak anatómiai jellegű, illetve az életvitelükből adódóan nevezzük őket lazacpisztrángnak. A lazacok, a lazacfélék családjához tartoznak, tengeri környezetben fejlődnek, majd édesvizekben élnek. Terjedési területük a Csendes-óceán északi része. A lazac Nyugat- és Észak-Európában, sarkvidéki részeken fordul elő, és jellemzően a Grönlandi-tengerbe vándorol. Ez a tengeri hal jellemzően felhatol a folyóba, majd visszatérnek a tengerbe és lazacokká alakulnak. Ezért nevezik őket tengeri pisztrángnak vagy lazacpisztrángnak.

A vadlazac a tengeri és óceáni tápláléknak, folyóvízi életmódjának köszönhetően rendkívül értékes tápanyagforrás.

Fotó: Envato elements

Gasztronómiailag a lazacpisztráng

A vadlazac a tengeri és óceáni tápláléknak, folyóvízi életmódjának köszönhetően rendkívül értékes tápanyagforrás. Mind ökológiailag, mind pedig gasztronómiailag értékes. Különösen alkalmasak posírozásra, sütésre vagy grillezésre.

Bevett megoldás, hogy a tengeri halakat már a hajók fedélzetén előkészítik, és gyorsfagyasztással garantálják a minőségüket.

Fotó: Envato elements

A lazacpisztráng jó fogás lehet

Bár a halakat legjobb frissen fogyasztani, a gyakorlatban ez nem mindig lehetséges. A modern hűtési technológiáknak köszönhetően manapság lehetővé teszik azt, hogy a legtávolabb fellelhető tételek is frissen kerüljenek az asztalra. Bevett megoldás, hogy a tengeri halakat már a hajók fedélzetén előkészítik, és gyorsfagyasztással garantálják a minőségüket. Ezáltal az éttermek, séfek, a legjobb alapanyagokra számíthatnak, a vendégek pedig a világ minden pontjától élvezhetik a halak által megadatott gasztronómiai élményeket. A minőségi halak világa egy kulináris utazás, mely a MATUSZ – VAD-nak köszönhetően itthon is elérhető.

Halakat szerető vendégek szinte biztosan ezt fogják választani az étlapról.

Fotó: Envato elements

Miért pont a lazacpisztráng?

Rengeteg vitamint tartalmaz, ami a szervezetünknek ajándék. Éttermi konyhák szempontjából könnyen és gyorsan elkészíthető. A félkész termékek és fagyasztott termékek – így a lazacpisztráng is – óriási előnnyel járhat az éttermek számára. Halakat szerető vendégek szinte biztosan ezt fogják választani az étlapról. Emeli az étel fényét a friss szezonális zöldség, mely színekkel ruházhatja fel az ételt, és akár a hétköznapokban, akár az ünnepek alkalmával remek fogás lehet.

A halak húsa az emberi szervezet számára könnyebben emészthető, a pisztráng felettébb megfelelő az egészségünk megóvására.

Fotó: Envato elements

Előnyös lehet több szempontból

Nem kérdéses, hogy a hal egészséges, és bőséges tápanyagokkal látja el a szervezetünket. Remek fehérjeforrás. Tartalmaznak B1, B2, B6, C, A és E vitamint. A pisztráng bővelkedik telítetlen omega-3 zsírsavakban, és esszenciális ásványi anyagokat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, vasat, és foszfort is tartalmaz. Hasznos lehet a rendszeres fogyasztása, mivel szabályozhatja a koleszterinszintet, szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében kiemelkedő szerepe lehet. A niacin tartalmának köszönhetően szabályozni tudja a zsírsavak, szénhidrátok telítettségét a szervezetben. Magas jód és foszfor tartalma miatt különösen értékes. A halak húsa az emberi szervezet számára könnyebben emészthető, a pisztráng felettébb megfelelő az egészségünk megóvására.

A lazacpisztráng kifejezetten alkalmas családi ebédre, mivel vannak olyan méretű példányok, amik egy egész család ebédjét meg tudják oldani. A másik előnye az előkészítésben rejlik, mivel könnyen filézhető hal, szálkáit egyszerűen csipesszel is el lehet távolítani.

A lazacpisztráng kiváló választás lehet, főleg előkészített formában, akár a vendéglátóegységeknek, akár a háztartásoknak egyaránt. Gyorsan elkészíthető, könnyed és roppant előnyös alapanyag.

 

Címkék: ,,,,,,,,,,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE