fbpx

A jövő minden beláthatatlan történés ellenére nem csak úgy jön. Gondolataink és cselekedeteink viszont értékeinken és tetteinken alapulnak. Senkinek sem kell passzívan figyelnie a trendeket, folyamatokat, hanem éppen ellenkezőleg. Az elmúlt néhány évet a fordulatok, vagy a kihívások éveként lehet jellemezni az élelmiszer- és vendéglátóipari szektorban és ezek a tényezők meghatározzák 2023-at.

Fotó: Envató elements

A KTCHN Rebel szerint erre számíthatunk

A jövő évben kialakuló főbb iparági és konyhai trendekre vonatkozásában az új év, minden szektorban fejlődést, kihívásokat és változásokat is hoz egyben. 2023–ban a vendéglátás és a turizmus szereplői, a világjárvány által vezérelt alagút végén már meglátták a fény. A gazdasági válság, az infláció, viszont beárnyékolta a pozitívnak tűnő változásokat. A minduntalan növekvő költségek és a munkaerőhiány kihívásai továbbra is fennállnak. A jó hír viszont az, hogy a fogyasztók, vendégek az inflációs által sújtotta időkben is igénybe veszik az éttermek szolgáltatásai. Az tény, hogy sokkal kevesebben, mint az elmúlt években, viszont gasztronómiai előrejelzések szerint nem csak egyszerűen a táplálékot, hanem az élményt keresik a vendégek az éttermi étkezésben.

A jó hír viszont az, hogy a fogyasztók, vendégek az inflációs által sújtotta időkben is igénybe veszik az éttermek szolgáltatásai.

Fotó: Envató elements

Kultúrát és közösséget keresnek az emberek

Tény, hogy a street food, a gyorséttermek, az elmúlt időszakban felívelő tendenciát mutattak. Ezen étkezési szokások fellendülése ellenére az éttermek és az éttermi étkezés népszerűsége egyáltalán nem csökkent. Ennek egyik fontos tényezője a szociális élmény, melyre egyedülálló programként tekintenek az emberek. Az ünneplés, a gasztronómia felfedezése, erős igényként jelenik meg a piacon. Ez nagymértékben köszönhető azoknak a trendeknek, melyek által a kulináris örömök, az ételek, a főzés tudománya közkedveltté vált. A közösségi média fellendítette az iparágat, erősödött a lokalitás, a tradíciók iránti ragaszkodás, ezzel együtt viszont a fúziós ételek megismerésének vágya is. Az emberek kedvet kaptak arra, hogy megismerkedjenek más nemzetek konyháival, elkészítési módjaival, illetve olyan ételeket kóstoljanak, amivel bővíthetik tudásukat.

Az emberek kedvet kaptak arra, hogy megismerkedjenek más nemzetek konyháival, elkészítési módjaival, illetve olyan ételeket kóstoljanak, amivel bővíthetik tudásukat.

Fotó: Envató elements

Az étlapokat és a menüket egyszerűsíteni kell

Az infláció az alapanyagárak emelkedését eredményezte. Nem kétséges, hogy ez a tendencia folytatódik a 2023 -as évben, amihez a vendéglátó egységeknek muszáj alkalmazkodnia a rentábilis működtetés érdekében. Az étlapok korszerűsítésére, egyszerűsítésére van szükség, és olyan ételek prezentálására, melyek esetlegesen olcsóbb, vagy új alapanyagokból készülnek. Ezzel együtt elengedhetetlen megőrizni a vendégélményt. Nemzetközi tendenciákat nézve a reggeli ételek lehetnek a legmegfelelőbbek és keresettek. Előnyös lehet a reggeli menük, ételek beillesztése az étlap teljes szortimentjébe.

Az egyszerű, olcsóbb kivitelezésű, mégis igényes paletta az, ami mind a két oldal elvárásait megoldhatja ebben a gazdasági helyzetben, vagyis a palacsinták, szendvicsek, egytálételek korszaka következik.

Fotó: Envató elements

A kínálat homogenizálódik

A vendégek és az éttermek az igények szintjén egyre közelebb kerülnek egymáshoz. Az egyszerű, olcsóbb kivitelezésű, mégis igényes paletta az, ami mind a két oldal elvárásait megoldhatja ebben a gazdasági helyzetben, vagyis a palacsinták, szendvicsek, egytálételek korszaka következik. A sült csirke, az egészséges saláta és az olasz virtus – a tészta -az, ami megoldhatja a mindennapokat.

Fotó: Envató elements

Automatizálás, technológia, fenntarthatóság

A feltörekvő tendencia, a humán munkaerő bizonytalansági faktorának kikerülése a modern technológiák segítségével. A magasabb szintű főzési és melegen tartó eszközök időt és energiát spórolnak a vállalkozások számára. A folyamatautomatizálás megegyezik a gazdasági érdekekkel. A vendéglátóknak, a kiskereskedőknek, a gyártóknak és a szolgáltatóknak gondoskodniuk kell arról, hogy ne veszítsék el a kapcsolatot egymással. Az egész azon múlik, hogy a termelők, a kereskedők, és a szolgáltatók olyan megoldásokat használjanak, amely lehetővé teszi számukra a gazdaságos működést. Elmozdulást kell elérni a regionális mezőgazdasági struktúrák, rövidebb és átláthatóbb ellátási láncok, valamint a hazai piacokra való összpontosítás irányába.

Fotó: Envató elements

Trendkövetés

A különféle étkezési igények, melyek függenek az emberiséget érintő érzékenységektől, illetve a tudatosan választott táplálkozási szokásoktól, ugyancsak befolyásolják a 2023 -as trendeket. A hagyományos ételek sok esetben idejétmúlttá váltak. Ezeket muszáj értelmezni vega, vegán formában, és odafigyelni a felhasznált alapanyagokra. Még mindig kevés azon éttermek száma, akik kellőképpen odafigyelnek az étlapok kialakításánál ezekre az étkezési szokásokra.

Az intelligens éttermi koncepciók, és az innovatív termelő világa következik. Ezeknek az elképzeléseknek kell inspirációt adniuk a jövőorientált vendéglátásban. A jövőben is a magas minőségi színvonal jelenti a megoldást, melyekből sokoldalú termékeket, ételeket lehet előállítani.

Forrás

Tags: , , , , , , , , , , ,
Hosszú évek óta gasztronómiai szakújságíróként tevékenykedik, ez a terület számára a nagy szerelem. Az újságírás alapvető ismérveitől függetlenül, szegmentált rálátással rendelkezik a gasztronómiára köszönhetően vendéglátós és borász végzettségének. Ez idő alatt rendezvényeket, vacsoraesteket szervezett vagy annak létrehozásában vett rész. Az online és nyomtatott sajtó relevanciájának megfelelően nem csak az újságírói tevékenységet képviseli a területen, egy gasztronómiával foglalkozó műsor szerkesztése által az online rádiózásban is tapasztalatot szerzett. Célja, hogy mind a szakmának, mint pedig a nagyközönségnek értékes, informatív tartalmakkal tudjon bemutatni ennek a területnek a szépségét. Mottója: „Enni jó, de jót enni még jobb!"

Kapcsolódó cikkek

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE