fbpx

A vegetáriánusokat valamilyen oknál fogva szeretik letudni az unásig ismert kecskesajtos megoldással, ha hamburgerről van szó, miközben ezerféle módon készíthetünk számukra is izgalmas, ízgazdag vegaburgert. Ha te is azok közé a szakácsok közé tartozol, akik szívesen foglalkoznak növényi étrendet követő vendégeik igényeivel is, akkor ezt a cikket szeretni fogod!  

A növényi alapú étrend egészségügyi előnyeit bemutató egyre növekvő kutatásokkal még a megrögzött húsevők is próbálják csökkenteni húsbevitelüket a zöldséges helyettesítők javára. A zöldségburgerek remek kiindulópontot jelentenek, sokoldalúságuknak és széles ízkínálatuknak köszönhetően. 

Itt is minden az alapanyagon múlik

Lehet, hogy nyilvánvalónak tűnik, de ahhoz, hogy finom, ízletes zöldségburgert készíts, az alapanyagoknak a lehető legfrissebbnek kell lenniük. Így nemcsak fenntarthatóbbak, de több tápanyagot tartalmaznak, és jobban is ízlenek. A vegaburger típusától függően a gyakori húsmentes pogácsaalapanyagok közé tartoznak a gombák, hagymák, sárgarépák, kukorica, cékla, borsó és a spenót. A feltétek tekintetében nincs is jobb, mint a friss saláta ropogása és a helyben termesztett, érett paradicsomszelet, amivel biztosan gourmet kategóriába emeled a zöldségburgeredet.  

Kép: www.envato.com

Fűszerezz menet közben

A húsevők gyakran panaszkodnak, hogy azért sem fogyasztanak vegaburgert, mert hiányzik belőle a sós, húsos íz. Mivel a zöldségburgerek nem tartalmaznak állati zsírt, több fűszerezést igényelnek, mint gondolnád. Amikor előkészíted az alapanyagokat, ügyelj rá, hogy minden elkészítési fázisban megsózd őket, ne csak a végén, amikor már a keveréket húspogácsák formázására használnád. 

A zöldségburgerek készítésének egyik előnye a húsossal szemben, hogy minden előkészítési fázisban meg tudod kóstolni őket, így folyamatosan finom hangolhatod a fűszerezést. A só segít kivonni a vizet az ételekből, ami koncentrálja az egyes alapanyagok ízét. A csökkentett nedvességtartalom azt is jelenti, hogy a zöldségburger nem lesz túl nedves és így nem esik szét a főzési folyamat során. 

A só és a bors talán a fűszerek királya, de számos mást is adhatsz a vegaburgeredhez attól függően, hogy mit szeretnél elérni. A chili és a paprika remek választás lehet egy babburgerhez. Ha enyhe mexikói hatást szeretnél elérni próbálkozhatsz köménnyel, vagy garam masalával egy indiai stílusú burgerhez. 

Kép: www.shutterstock.com

Zöldségek pirítása

A vegaburger készítésekor azt gondolhatod, hogy elég összedobni az összes hozzávalót, formálni néhány pogácsát, és rátenni a grillre. Ha azonban először megpirítod a zöldségeket kellemes, füstös, karamellizált réteget kaphatsz a külső részein. Ez gazdagabb, összetettebb ízt eredményez. Érdemes tehát enyhén karamellizálni az egyes összetevőket a mélyebb ízekért.  

Kép: www.shutterstock.com

Tegyél bele portobello gombát

A gombák kiváló umami ízforrások lehetnek, amelyek fokozhatják a vgeaburger ízét, húsos ízt biztosítva valódi hús nélkül. A portobello gombáknak erős textúrájuk és zamatos ízük van, ami tökéletes kiegészítője lehet bármelyik zöldségburgernek, amelynek egy kis plusz mélységre van szüksége. A legtöbb gombához képest a portobellók nagyok, átmérőjük körülbelül 10-15 cm, tehát hasonló egy húspogácsáéhoz. – Amikor megfőzöd őket, mélybarna színt kapnak, ami szintén hasonlít a klasszikus marhahúspogácsára. Emellett arra is kiválóan alkalmas, hogy pácoljuk őket, így marinálhatod őket különféle zöld fűszerekkel. Bárhogyan is készíted el őket, a portobelló biztosan nagy löketet ad bármilyen zöldségburgerhez.  

Kép: www.shutterstock.com

Dobd fel magokkal

Bár a zöldségek a legnyilvánvalóbb alapanyagok egy vegaburgerhez, számos további alapanyag emelheti az ízét és tápértékét. A diófélék és magok hozzáadása nagyszerű módja az ízletes diós ropogás beépítésének a pogácsádba. A vegán vagy vegetáriánus burgerekben használható legjobb diófélék azok, amelyek finom, enyhén sós ízűek és kemény, ropogós textúrájúak. A mogyoró, a földimogyoró és a pekándió, túl sok lehet az ízlelőbimbóknak. Egy kesudió azonban tökéletes egyensúlyt teremt a diósság és a ropogós textúra között. Ez remekül kiegészítheti a zöldségburger többi ízét, miközben egy kis zsírt ad hozzá, a gazdagabb állag érdekében. Egy másik nagyszerű lehetőség fenyőmagok, amelyek az ízjavító potenciáljukról ismertek. Eközben a tökmagok rostban és magnéziumban gazdagok, földes ízük jól illik olyan gyakori zöldségburger-alaphoz, mint a fekete bab és az édesburgonya.  

Forrás

Címkék: ,,,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE