fbpx

A vajhal az egész világon ismert különlegesség. Mindenhol szeretik, és kivételes unikális alapanyagként tartják számon. Amerikában például, a sushi éttermekben az étlapokon lévő fehér húsú tonhal valójában a vajhal. Leginkább a sushi, illetve sashimi alapanyagaként használják. Közkedvelt Thaiföldön és a Távol-Keleten egyaránt. S hogy miért? Erre is választ találtunk!

Az mindenki számára egyértelmű, hogy a kígyómakréla nem kígyó, hanem hal. Több néven is ismerjük. Fehér húsú tonhal, olajhal, Hawaii olajhal, Hawaii vajhal, kígyómakréla vagy közönséges vajhal. Leginkább tengeri halászatból származik. A kígyómakréla hazánkban különlegességnek számít, mivel mérsékelt égövi tengerekben és óceánokban, főképp trópusi éghajlaton fordul elő. Leginkább a 200-1100 méter mélységet szereti. A testalkata kicsit hasonlít a tonhalakéra, de azoknál kisebb, elnyújtott szivart formázó. Érdekessége, hogy eleinte barnás árnyalatú, és minél idősebb, annál sötétebb színűvé változik. Tápláléka elsősorban halak, rákok, tintahalak, polipok, puhatestűek. Mivel szervezete nem bontja le a táplálékul szolgáló élőlények zsírmolekuláit, a hal húsának 15-25%-a olaj.

füstön makréla
Fotó: Pixabay Füstön Makréla

A kígyómakréla – az az a vajhal – jól ismert alapanyag

Fotó: Pixabay

Magyarországon vajhal néven ismerjük, és többnyire ezen a néven is forgalmazzák. Hazánkban a forgalmazást szigorúan szabályok mentén engedélyezik, és kötelezik az eladót, hogy a csomagoláson lévő címkén tüntessék fel a hal magas olajtartalmát, valamint az egészségre gyakorolt hatását is. Mivel olyan puha a húsa, hogy szinte kenni lehet, mint a vajat – ebből lett a köznyelvben vajhalként feltüntetve. Valójában a kígyómakréla nem vajhal. A zavart az okozza, hogy nagyon sok országban keverik a többi hallal.

Fotó: Pixabay

A Kígyómakréla húsa egyedi

Húsának textúrája rendkívül érdekes, mivel masszív és elég tömör szerkezetű, mégis rugalmas, bársonyos. Igazi ínyencség! Magas olajtartalma miatt „ledobja” magáról a fűszert, ezért nem érdemes túlízesíteni. Míg az egyéb halfajtáknál elegendő néhány perc sózás, ízesítés, a kígyómakrélánál több időt kell rászánni. Viszont nagyon sok szakember azt vallja, hogy ennél a halnál nincs is nagyon szükség külön fűszerezésre, mert már magában is olyan mély, tömény ízeket tartalmaz, ami már így is kulináris élvezetszámba megy. A vajhal íze fogyasztási módjától függően változhat. Nem mindegy, hogy nyers (sushi) formájában, kicsit átsütve, vagy alaposan átsütve (grillezve) fogyasztjuk.

ínyenceké a makréla
Fotó: Pixabay Makréla egyedi és ínyenc

A kígyómakrélára – fogyasztásakor – pontosan ezért kell odafigyelni. Annyira finom, hogy nehéz abbahagyni, leginkább csak ennénk folyamatosan, viszont ha túl sokat kebelezünk be belőle, könnyen megülheti a gyomrot. Amit a benne található olajok, a fantasztikus zamatok megadnak, azok előfordulhat, hogy megtelítik a gyomrunkat.

Kígyómakréla-recept

A kígyómakréla elkészítése nem túl bonyolult konyhai művelet, leginkább grillezve a legkönnyebb elkészíteni. Egy igazán jó steak elkészítéséhez körülbelül 18-25 dkg-os szeletre lesz szükség. A kígyómakréla-szeleteket szépen bepácoljuk. Ezt sem kell túlbonyolítani. Fokhagymára, olivaolajra és lime-ra lesz szükség. Érdemes hosszabb időt szánni rá. Négy-öt óra hosszat tartsuk a páclében, majd mikor lecsepegtettük, kicsit hagyjuk pihenni. Bár a hazai konyhában szeretünk alaposan fűszerezni, a kígyómakréla esetében ne tegyük! Egyrészt nehezen veszi be a fűszert, másrészt pedig nem szabad elnyomni a saját ízeit, mert pont az adja a lényegét. Persze érdemes ízlés szerint fűszerezni.

Fotó: Pixabay

Ezután már csak a sütés következik. Előmelegített serpenyőben, vagy sütőben is egyaránt el lehet készíteni. A lényeg, hogy a szeletek mindkét oldalát kenjük át egy kis olivaolajjal. Sütéskor a lényeg a minőségi olaj vagy szalonnazsír, persze ez is ízlés kérdése, de a füstölt íz jót tehet neki.

Megoldás lehet a fokhagymás elkészítés, melynél a fokhagymát kipréseljük, sóval és a páclével keverjük, és a sütés előtt bekenjük vele a halszeleteket. Vigyázni kell a fokhagyma használatával, ha nem figyelünk oda, könnyen meg tud égni, amitől keserű ízt kaphatunk.

A sütésnél figyeljünk arra is, hogy a halszeletek két oldalát egyforma ideig süssük! Nem kell sok neki, szelet vastagságától függően, 3-5 perc teljesen elegendő.#

https://blog.matusz-vad.hu/bekacomb-terjed-a-vilagban/
Címkék: ,,,,,,,,,,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE