Ha szeretnél egy igazan különleges és könnyen elkészíthető receptet akkor jó helyen jársz. Íme a tökéletes kígyómakréla, másnéven a vajhal elkészítése!
Hozzávalók 4 főre:
- 80 dkg kígyómakréla
- 10 dkg vaj
- 2 szál rozmaring
- 1 db friss citrom leve
- 60 dkg mézes-mustáros Green Valley saláta
- 10 dkg tejföl
- 7 gerezd fokhagyma
- Olívaolaj
- Só
- 8 db koktélparadicsom
A kígyómakréla elkészítése:
- 4 gerezd fokhagymát héjastól egy kis tepsibe teszünk, locsolunk rá egy kevés olívaolajat, megszórjuk sóval és 140-150 °C-os előmelegített sütőben 20-25 percig szép aranybarnára sütjük. Miután kihűlt a fokhagyma egy szűrőn keresztül törjük át. Tejfölt kevés vízzel keverjük ki, sózzuk, majd keverjük bele a sült fokhagymapépet. Ezt az egészet töltsük szifonba, két patronnal dúsítsuk és tálalásig tároljuk hűtőben.
- A kígyómakrélák felszínét dörzsöljük be kevés olívaolajjal, majd sózzuk és egy forró serpenyőben kezdjük el sütni. Oldalanként nagyjából 4-4 percig süssük. Mikor megfordítjuk egyik oldalról a másikra, rakjunk a serpenyőbe zúzott fokhagymát, hideg vajat, rozmaringot és még egy kevés kis olívát. Amikor a vaj kellemesen aranybarna színű lesz, facsarjuk hozzá 1 db citrom levét és rotírozzuk (locsoljuk) a halakat.
- Köretnek egy kellemes mézes-mustáros hajdinasalátát ajánlhatunk, mely hidegen és melegen egyaránt fogyasztható. Ezzel a körettel ágyazzunk meg a kész vajhal steakeknek, a tejfölhabból párat nyomjunk a hal köré. Díszítés képen zöldolajjal, és sült koktélparadicsommal frissítsük a tányért.
Jó étvágyat!