fbpx

A nagy hőségben egyre nehezebb kitalálni, mi az, amit szívesen ennénk, főznénk, nem tart sokáig, és még laktató is. Diétázóknak, vegánoknak, gyerekeknek, és hús mellé is tökéletes a djerba. Mutatom is, mi az!

Ennyire jó és mi nem ismertük?

A neve idegen, az étel már kevésbé, csak sokkal izgalmasabb a „djerba” kifejezés, mintha azt mondanánk: qunioa vagy bulgursaláta. Bármivel variálhatjuk, akár zöldségekkel, akár hússal, a gabonaféléket is cserélhetjük benne, de még halakkal és tenger gyümölcseivel is finom. A lényeg, hogy csupa tartalmas és könnyen emészthető, színes egytálétel legyen. A djerba laktat, de nem telít el a meleg napokon sem, viszont energiát ad, és még egészséges is.

Bulgur és zöldségek. www.pixabay.com

Marokkóban nem csak az étel színes

A djerba Marokkóból származik, ezért is ilyen tarka, változatos és gazdag étel egyszerre. Marokkó az a hely, ahol találkozik a keleti misztikum a nyugati szemlélettel, a sivatag a hegyekkel és a tengerparttal. Az épületek pedig színesebbek, mint egy festékpaletta. A piacok, bazárok hatalmasak és hangosak, ahol nem csak kelmék, ékszerek, szőnyegek, de sok-sok djerba is készül. Akkor az igazi, ha az aranysárga quinoa, vagy más gabonaféle körül minél több minden van a tálban. Ami talán a legjobb  benne, hogy ez az egytálétel hidegen, langyosan és melegen is fogyasztható, így anélkül lehet utaztatni, hogy a minősége romlana. Összeállítható diétásan, de nagyon gazdagon is, attól függően, épp mit kíván a szerveztünk.

Marokkói piac. www.pixabay.com

A tökéletes munkaebéd

Este is elkészíthető, hűtőben tartható, dobozolható, és nem folyik ki a szatyorból. Ezek mind olyan érvek, amiket végiggondolunk, mielőtt munkába menet főznénk, vagy pakolnánk magunknak egy kis ebédet. A djerba egy szál villával kényelmesen megehető a rövid szünetekben a munkatársakkal szemben, vagy a gép előtt is. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy ráadásul mindez tápláló is a szervezetünknek, könnyen felszívódik vacsoráig.

Gabonák, fűszerek a marokkói piacról. www.pixabay.com

Éheznek a felsővezetők?

Nem csak legenda, de láttam is, hogy miként képezik az igazán profi munkaerőt. A felsőbb vezetők gyakran csak könnyed ebédeket engednek meg maguknak és kollégáiknak egyaránt, hogy ne érje el őket a híres „kajakóma”. Ezek az ebédek általában gyümölcsből, felszeletelt zöldségből, humuszból vagy például djerbából állnak. Éppen csak annyit esznek, hogy energiájuk legyen a délutáni műszakhoz. A djerba alapja a sok zöldség, bulgur, kuszkusz, vagy rizs, esetleg quinoa, amihez még húst és halat is szoktak keverni. Ilyen a pulyka, csirke, rák vagy tofu, és már készen is van a tökéletes, egy villával gyorsan fogyasztható ebéd. Érdemes kipróbálni!

Tudtad? A quinoa nem valódi gabona, csak álgabona. Könnyebben emészthető, mint a valódi gabonafajták, ezért a diétázók szívesen fogyasztják.#

Címkék: ,,
Partner a sikeres vendéglátásban! 1994 óta szolgáljuk ki a magyar gasztronómiai piacot prémium minőségű alapanyagokkal, kifejezetten vendéglátóegységek, hotelek és profi séfek igényeire szabva. Az elmúlt évtizedekben több mint 10.000 elégedett ügyfelünket támogattuk megbízható partnerként.

Kapcsolódó cikk

Partnereink

Kövess minket!

INSTAGRAM

YOUTUBE